atom-szócsata

2018.01.03. 06:32

Trump: Nekem nagyobb gombom van, mint Kim Dzsong Unnak

Az amerikai elnök a Twitteren figurázta ki az észak-koreai diktátort, szerinte az USA atomtámadás indítására szolgáló gombja „sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb”, mint az, amelyik Kim asztalán van.

US President Donald Trump speaks to the press before departing from the south lawn of the White House in Washington, DC on November 21, 2017. / AFP PHOTO / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Donald Trump amerikai elnök az észak-koreai vezető újévi köszöntőjére reagált, amelyben a phenjani rezsim vezetője ismét azt hangoztatta, hogy Észak-Korea mostanra képessé vált az Egyesült Államok területének bármely részére csapást mérni nukleáris fegyvereivel, s ezért Amerika soha többé nem lesz képest támadást indítani országa ellen.

Trump leszögezte, hogy az ő íróasztalán lévő, atomfegyver bevetésére utasító nyomógomb „sokkal nagyobb” és „sokkal hatásosabb”, mint az észak-koreai vezetőé, és az övé „működik is”. Az elnök így fogalmazott: „...tájékoztatná valaki őt a kiszipolyozott és kiéheztetett rezsimjéből arról, hogy nekem is van Nukleáris Nyomógombom, de az enyém sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé, és az én Nyomógombom működik!”.

Kim Dzsong Un ugyanebben az újévi beszédében jelezte azt is, hogy országa szívesen részt venne februárban Dél-Koreában megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon, és készen áll arra is, hogy párbeszédet kezdjen a két Korea közti feszültség enyhítéséről. Dél-Korea kedden válaszolt a phenjani nyitásra, és az általa javasolt katonai tárgyalások megkezdését szorgalmazta, amelyre a jövő héten, a két Korea határán tartandó találkozón kerülhetne sor.

A rakétás ember tárgyalni akar

A Trump-kormányzat eddig nem sokat mondott a két Korea közötti lehetséges párbeszédről, és Donald Trump kedd reggel közzétett Twitter-bejegyzése sem szólt arról, hogy az elnök üdvözli-e a párbeszéd esetleges megkezdését. Trump egy előző, kedd reggeli mikroblog-bejegyzésben mindössze arra tért ki, hogy szerinte Kim Dzsong Un nyitása éppen a korábban elfogadott szankcióknak köszönhető.

„A szankciók és más nyomásgyakorlások kezdik kifejteni hatásukat Észak-Koreára. Először fordul elő, hogy a rakétás ember tárgyalni akar Dél-Koreával”

- fogalmazott kedd reggel az elnök.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden délután a világszervezet székházában újságíróknak arról beszélt, hogy Washington kész további szankciókra is, abban az esetben, ha Phenjan újabb rakétakísérleteket hajtana végre.

Borítókép: AFP PHOTO / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában