Ország-világ

2021.01.30. 18:05

Tragikus halálozási adatok Portugáliában és Csehországban

Portugáliában a járvány kitörése óta 11 886, Csehországban pedig 16 072 ember vesztette életét a betegségben.

Portugália szigorított a koronavírus ellen bevezetett intézkedésein, mivel az ország halálozási aránya a legmagasabb az Európai Unióban – írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) elmúlt tizennégy nap során rögzített adatai alapján az egymillió főre eső halálozások száma 247,5 az országban. A kéthetes időszak során bejelentett új koronavírusos esetek száma szintén kiugróan magas a portugáloknál: százezer lakosra nézve 1429,43.

Meg kell állítanunk az egyre terjedő járványhullámot, mégpedig azonnal

– nyilatkozta a múlt vasárnap újból megválasztott portugál elnök. Marcelo Rebelo de Sousa bejelentette, hogy a járványügyi veszélyhelyzetet két héttel, február 14-ig meghosszabbítják. Az ország ezentúl minden olyan külföldi utazást is megtilt, amely nem alapvető fontosságú.

A vírus angliai változata drámai módon terjed, a lisszaboni térségben már az esetek ötven százalékát teszi ki. Rendkívüli a nyomás a kórházakon, főleg Lisszabonban. A halálozások száma olyan mértékben növekszik, hogy azt pár hónappal ezelőtt elképzelni sem tudtunk volna

– tette hozzá az elnök.

A pénteki egészségügyi adatok szerint egy nap leforgása alatt 13 200 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és 278 ember vesztette életét a betegség szövődményeiben.

Portugálián kívül Csehországban is egyre romlik a járványügyi helyzet, az ECDC tizennégy napos adatai szerint 204,79 az egymillió főre jutó halálesetek száma, az új megbetegedések aránya ebben az időszakban pedig százezer lakosra vetítve 981,71 volt. Az országban pénteken 7982 új megbetegedést és 128 új halálesetet regisztráltak a koronavírussal összefüggésben.

A cseh kormány a súlyosbodó helyzetre való tekintettel péntek éjféltől szigorított a koronavírus elleni óvintézkedéseken. Az új jogszabály tiltja a külföldi állampolgárok beutazását Csehországba

– ez nem vonatkozik az országban dolgozó vagy tanuló külföldiekre, valamint az indokolt családlátogatásokra.

Az új intézkedésekre azért is van szükség, hogy csökkentsék a cseh kórházakra nehezedő nyomást, mivel már egy hete állandóan hatezer körül mozog a kórházban kezeltek száma.

Jan Blatný egészségügyi miniszter szerint az óvintézkedéseket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházi ellátottak száma háromezer alá esik, ilyen helyzet azonban legutóbb október közepén állt fenn.

Döntés született arról is, hogy a jövő héttől kezdve a cseh lakosok már háromnaponta mehetnek ingyenes antigéntesztre, eddig ez ötnaponta volt lehetséges. Ez az intézkedés összefügg azzal is, hogy Németország megszigorította az ott dolgozó cseh vendégmunkások számára a határátlépést. A Szászországban dolgozó és naponta ingázó csehek hetente két alkalommal, míg a Bajorországban dolgozók kétnaponta kötelesek új negatív koronavírus tesztet felmutatni a határon – írja az MTI.

Ahogyan korábban a Magyar Nemzet is megírta:

a Csehországgal határos szász tartományba december óta kizárólag azok a csehek mehetnek át, akik Németországban dolgoznak. A németek ugyanis a cseheket vádolják az ország keleti részében előforduló magas számadatokért.

A cseh külügyminisztérium szóvivője, Zuzana Štíchová a Deutsche Wellének elmondta, hogy megérti Németország aggodalmát, nincsen azonban bizonyítékuk arra, hogy a csehek a hibásak a magas fertőzöttségért.

Szászország a koronavírus által leginkább érintett része Németországnak, a szomszédos cseh területek pedig nagyon magas számadatokkal szembesülnek, ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy az ingázó csehek a felelősek a szászoknál kimutatott magas fertőzöttségi arányért, éppen ellenkezőleg: sokuk orvosként, ápolóként vagy szociális munkásként dolgozik Németországban, és így segítenek az ottani helyzet kezelésében – fejtette ki a szóvivő.

Portugáliában a járvány kitörése óta 11 886, Csehországban pedig 16 072 ember vesztette életét a betegségben.

A borzasztó halálozási rátán kívül mindkét országot sújtja az Európa nagy részét érintő vakcinahiány is. Portugáliában a tervezettnél várhatóan két hónappal hosszabb ideig tart majd az oltási kampány első fázisa, mivel az ígért hárommillió adag oltóanyag fele érkezik csak meg márciusig. A tízmilliós országban eddig összesen 74 ezer embert oltottak be a Pfizer–BioNTech-vakcinával – közli a Reuters.

Nemrég Csehország egészségügyi minisztériuma is bejelentette, hogy vakcinahiány miatt egy hónappal kitolódik az oltási kampányuk azon része, amelynek során a nyolcvan év felettieket és az egészségügyi dolgozókat oltják be. Csehországban 17 600-ra tehető azok száma, akik a Pfizer–BioNTech vagy a Moderna oltóanyagának mindkét dózisát megkapták már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában