szálló por

2021.10.29. 13:51

Tovább romlott a levegő minősége

Tovább romlott a levegőminőség, két település már veszélyes minősítést kapott a magas szállópor-koncentráció miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken.

Azt írták: Nyíregyházán és Sajószentpéteren veszélyes a levegőminőség. Debrecenben, Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Salgótarjánban, Szolnokon, Százhalombattán, Székesfehérváron, Tatabányán és Várpalotán pedig egészségtelen a levegő minősége.

További tizenegy, mérőállomással rendelkező település – köztük Budapest – levegőjét kifogásoltnak minősítették a szálló por miatt.

Az NNK kiemelte: a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják a gyermekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást.

Az NNK azt kéri, mellőzzék a helytelen fűtési módok alkalmazását, valamint a zöldhulladék égetését.

A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás a következő napokban – tették hozzá.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen, valamint a veszélyes minősítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában