egyezség

2021.10.07. 08:39

Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt

Törökország ratifikálta a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt szerda este, utolsóként a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoportból.

A török parlament 353 jelen lévő tagja egyhangúlag szavazta meg a megállapodást, amelynek jóváhagyása – az ankarai vezetés szerint – eddig igazságtalannak talált rendelkezései miatt váratott magára. Ankara ugyanis azt akarta elérni, hogy mivel Törökország a globális károsanyag-kibocsájtás elenyésző részéért, 0,7 százalékáért felelős, az egyezmény értelmében ne tekintsék fejlett országnak, mivel akkor aránytalanul nagyobb kötelezettség terhelné.

A jelen állapotok szerint Törökország a párizsi klímavédelmi egyezmény függelékének első csoportjában van feltüntetve az iparosodott államok között.

A török parlament ezért szerdai nyilatkozatában tudatta, hogy Törökország fejlődő államként ratifikálja a megállapodást, amelyet mindaddig teljesíteni fog, amíg „az nem árt gazdasági és társadalmi fejlődésének”.

Az ankarai vezetés egyben levelet is küldött az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) bonni székhelyű titkárságának azzal a javaslattal, hogy Törökországot vegyék le a párizsi klímavédelmi egyezmény függeléke első csoportjának lajstromáról. A török kezdeményezés megvitatása a Glasgow-ban október 31. és november 12. között esedékes COP26 klímakonferencia napirendjén szerepel.

Az egyezmény ratifikálását Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be szeptember végén az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján, mondván, hogy a jóváhagyási eljárást még a világszervezet novemberi klímavédelmi konferenciája előtt le akarják zárni.

Felszólalásában kiemelte, hogy a legnagyobb erőfeszítéseket azoknak az országoknak kell megtenniük, amelyek „történelmi felelősséget viselnek” a klímaváltozásért.

„A klímaváltozás elleni küzdelemben a legnagyobb hozzájárulást azoknak kell tenniük, akik a legtöbb kárt okozták a természetnek, a levegőnknek, a vizünknek, a talajunknak, a Földnek; azoknak, akik mértéktelenül kizsákmányolták a természeti erőforrásokat” – hangoztatta akkor a török elnök.

Törökország 2016 áprilisában csatlakozott aláíró félként a klímavédelmi megállapodáshoz, amelynek értelmében a nemzetközi közösség kötelezettséget vállalt arra, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában