politikai megoldásra van szükség

2018.10.19. 12:50

Török-orosz-német-francia csúcstalálkozó lesz Isztambulban

Az október 27-én, Isztambulban létrejövő négyoldalú csúcstalálkozó fő témája a szíriai helyzet megoldására tett lépések összehangolása.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő közölte, az egyeztetés fő témái az idlíbi demilitarizált övezet létrehozásáról rendelkező orosz-török megállapodás, továbbá a szíriai polgárháború politikai rendezésének lehetőségei. A megbeszélés célja, hogy a felek a tartós megoldás érdekében tett közös erőfeszítéseket összehangolják – fogalmazott Kalin.

Szeptember 14-én tartották Isztambulban a csúcstalálkozót előkészítő, tanácsadói szintű négyoldalú értekezletet. A résztvevőknek akkor az volt a közös meggyőződésük, hogy nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amely a lázadók utolsó bástyája az országban.

Szeptember 17-én Moszkva és Ankara megállapodott, hogy október 15-re egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet hoz létre Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén. A tartomány legnagyobb lázadó erejének számító dzsihadisták, akik megfigyelők szerint a lejárt október 15-i határidő ellenére még nem hagyták el a térséget, vasárnap közölték, hogy folytatni akarják a damaszkuszi rezsim elleni harcukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában