vitatott adóreform

2021.05.05. 06:01

Több mint nyolcvan tüntetőnek veszett nyoma a kolumbiai tüntetések alatt

Az erőszakba torkolló tiltakozásokban húsznál többen vesztették életüket, mintegy 840-en megsebesültek.

Nyolcvanhét tüntetőnek veszett nyoma az egy héttel ezelőtt kezdődött kolumbiai tiltakozások alatt – közölte a helyi média a kolumbiai emberi jogi ombudsman hivatalára hivatkozva.

A híradások szerint a legtöbb, harmincöt ember eltűnését a nyugat-kolumbiai Valle del Cauca megye székhelyéről, Cali városából jelentették.

Kolumbiában múlt szerdán robbantak ki demonstrációk a tervezett adóreform miatt. Rendbontások voltak több kolumbiai nagyvárosban. Az erőszakba torkolló tiltakozásokban húsznál többen vesztették életüket, mintegy 840-en megsebesültek.

Az ENSZ kedden elítélte a tüntetőkkel szembeni aránytalan hatósági fellépését. Marta Hurtado, a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője genfi sajtókonferenciáján kiemelte Cali városát, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tiltakozókra.

Iván Duque kolumbiai elnök a tüntetések hatására vasárnap visszavonatta a pénzügyminisztérium által előterjesztett adóreformot. Az államfő kérte a kongresszust, hogy a pénzügyi bizonytalanság elkerülése végett sürgősen fogadjon el egy új, konszenzuson alapuló adócsomagot. Leszögezte, hogy továbbra is szükségesnek tartja a kormány által szorgalmazott adóreformot, amely alapvető fontosságú a kolumbiai pénzügyi rendszer stabilizálása, az adósbesorolás fenntartása és a szociális programok finanszírozása szempontjából.

A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése érdekében kényszerül átalakítani az adórendszert. A többi között mérsékelni akarta a adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és el akarta törölni bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

Iván Duque kedden közölte, hogy a kormány kész össznemzeti párbeszédre a helyzet rendezése érdekében. Arra szólította fel a polgárokat, hogy utasítsák el az erőszakot, oltalmazzák a legveszélyeztetettebbeket, támogassák a koronavírus-járvány elleni oltási kampányt és a gazdaság újraindítását. Fogadkozott, hogy a kormány meghallgatja a polgárokat, és megoldásokat dolgoz ki a célok eléréséhez.

A kolumbiai rendőrség kedden közölte, hogy több mint két tucat esetet vizsgálnak ki, amelyek során felmerült a rendőri brutalitás gyanúja. A védelmi miniszter azt állította, hogy illegális fegyveres csoportok szivárogtak be a tüntetők közé, hogy erőszakot szítsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában