santa clara

2017.08.25. 16:53

Több mint 4,5 millióan jártak a Che Guevara Mauzóleumban az elmúlt 20 évben

Az egész pontosan 4 542 488 látogatóból 3 013 431-en érkeztek külföldről – mondta el az intézmény munkatársa, Yanesky Gutierre.

Húsz évvel ezelőtti megnyitása óta több mint 4,5 millióan – döntően külföldi turisták – keresték fel Ernesto Che Guevarának, a kubai kommunista forradalom egykori legendás vezetőjének mauzóleumát a karibi szigetország középső részén fekvő Santa Clarában.

Az egész pontosan 4 542 488 látogatóból 3 013 431-en érkeztek külföldről – mondta el az intézmény munkatársa, Yanesky Gutierrez a Juventud Rebelde című kubai lapnak, Che Guevara halálának ősszel esedékes 50. évfordulójához közeledve.

Gutierrez szerint 2016-ban rekordot jelentő 374 900, többségben Németországból, Argentínából, Kanadából, Franciaországból és Olaszországból érkezett látogatója volt a fővárostól, Havannától nagyjából 260 kilométerre keletre található intézménynek.

A TripAdvisor utazási portál Santa Clara elsőszámú látnivalójaként rangsorolja a mauzóleumot.

Che – Ernesto Guevara de la Serna néven – 1928. június 14-én született Argentínában. Egyetemistaként beutazta egész Latin-Amerikát, 1953-tól orvosként dolgozott a térség országaiban. A szenvedő, elesett emberek láttán formálódott meggyőződése, hogy a nyomor végső oka az Egyesült Államok kormánya, az amerikai monopóliumok támogatója és a baloldali kormányok ellensége. A „felszabadítás” reményét a latin-amerikai országok közös forradalmi harcában látta.

1955 júliusában Mexikóban ismerkedett meg a kubai emigráns Fidel és Raúl Castróval. A kubai gerillák kiképzőtáborában ragadt rá a „Che” becenév, később már hivatalosan is így nevezte magát. Guevara 1956 végén rajta volt a Granma nevű hajón, amellyel 82 kubai forradalmár partra szállt a szigeten. Che és társai 1958 augusztusában foglalták el Santa Clarát, megnyitva az utat Havanna felé.

Battista uralmának megdöntése után Che Guevara a második ember lett Kubában, 1959 februárjában Castro javaslatára „született kubainak” minősítették. Még abban az esztendőben a nemzeti bank elnökévé, 1961-ben ipari miniszterré nevezték ki.

1965-ben lemondott kubai állampolgárságáról és minden viselt tisztségéről, és megpróbálta Kongóba „exportálni” a forradalmat. 1966 júliusában Bolíviába indult 44 társával, hogy kirobbantsa azt a szocialista forradalmat, amely elvezet a földrész felszabadításához. A vállalkozás azonban kezdettől kudarcra volt ítélve, a kormányhadsereg katonái 1967. október 8-án fogták el a sebesült, halálosan kimerült gerillavezért, akit másnap a bolíviai elnök parancsára kivégeztek.

A mauzóleumban őrzik Che Guevara 1997-ben, Bolíviából visszaszállított földi maradványait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában