válság

2019.10.12. 18:35

Több mint 240 ember érkezett illegálisan Görögországba egy nap alatt

Athéni tisztségviselők attól tartanak, hogy Törökország szíriai offenzívája következtében migránsok újabb áradata indulhat meg Európa felé.

Több mint 240 migráns kelt át Törökországból Görögországba péntek óta – közölték a görög és az európai uniós hatóságok szombaton.

Athéni tisztségviselők attól tartanak, hogy Törökország szíriai offenzívája következtében migránsok újabb áradata indulhat meg Európa felé.

A görög parti őrség 45 emberre bukkant Alexandrúpoli kikötője közelében szombatra virradóra, akik a néhány kilométerre található török partoktól indultak útnak.

A görög parti őrség és az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) 196 migránst vett fel hajóira előző nap az égei-tengeri görög szigetek közelében. A szigeteken található regisztrációs központokba szállították őket, ahol jelenleg összesen több mint 32 ezren várnak menedékkérelmük elbírálására. A parti őrség úgy tudja, hogy négy feltételezett embercsempész is a felvett migránsok között volt.

Georgisz Kumucakosz migrációs ügyekért felelős belügyminiszter-helyettes pénteken figyelmeztetett, hogy „a szíriai török katonai offenzíva újabb menekülthullámhoz vezethet”.

Az előző menekülthullám csúcsán, 2015-2016-ban több mint egymillióan érkeztek Görögországba. Többségük nyugat-európai országokba akart eljutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában