Jemeni polgárháború

2021.10.16. 17:36

Több mint 150 húszi felkelővel végzett a szaúdiak vezette koalíció

A nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán beavatkozó, szaúdi vezetésű katonai koalíció 160 húszi felkelővel végzett Marib térségében – tudatta szombaton a katonai szövetség.

A stratégiai jelentőségű Maribban és környékén az elmúlt napokban több százan haltak meg a harcokban.

„Az elmúlt 24 órában 32 csapást hajtottunk végre al-Abdijában. 11 katonai jármű megsemmisült és több mint 160 terroristával végeztünk” – idézte a szövetség közleményét az SPA szaúdi állami hírügynökség.

A jemeni kormányhoz közel álló egyik forrás az AFP francia hírügynökségnek arról beszélt, hogy az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők előrenyomulnak, és négyheti ostrom után behatoltak a Maribtól mintegy 100 kilométerre lévő al-abdijai körzet központjába.

Marib a kormányerők kezén lévő utolsó jelentős település az ország északi részén. A húszik februárban indítottak támadást a város elfoglalására, és az elmúlt napokban fokozták offenzívájukat. Erre válaszul a kormányerőket támogató, szaúdi vezetésű koalíció a hét elején légitámadások sorát indította, amelyekben legkevesebb 700 ember halt meg.

A húszik 2014-ben elfoglalták az ország fővárosát, és elüldözték az ország kormányát, amely jelenleg Szaúd-Arábiában működik. Szaúd-Arábia és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a jemeni polgárháborúba. A konfliktus miatt több tízezren haltak már meg, többségük civil volt, és az ország lakosságának jelentős részét éhínség fenyegeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában