afganisztán

2019.04.14. 21:41

Több gyerek meghalt egy aknagránát-robbanásban

Az áldozatok mindegyike 15 év alatti.

Legalább hét gyerek meghalt, tíz megsebesült vasárnap a kelet-afganisztáni Lagmán tartomány székhelyén, Mehtarlámban, miután felrobbant a kezük ügyébe kerülő aknagránát – közölték helyi hivatalos források.

Aszadulláh Davlatzai, a tartományi kormányzó szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az áldozatok 15 év alattiak. Hozzátette: vizsgálatot indítottak az incidens körülményeinek tisztázására.

A tartományi kórház egyik illetékese, Abdul Maruf Dzsalili megerősítette, hogy hét holttestet és tíz sebesültet szállítottak be hozzájuk.

Az ENSZ Aknamentesítő Szolgálatának (UNMAS) afganisztáni képviselete szerint 2012 óta folyamatosan nő a fel nem robbant aknák és lőszerek – akna- kézigránátok vagy rakéták – áldozatainak száma. Az UNMAS szerint 2017-ben havonta átlagosan 150 ilyen haláleset történt. Az áldozatok mintegy 80 százaléka gyermek. A világszervezet szolgálata szerint a helyzet különösen romlott 2014, az afgán kormányerők és a radikális iszlamista tálibok, valamint az Iszlám Állam harcosai közötti harcok fokozódása óta, amelyek idején számos, házilagos készítésű aknát telepítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában