Ország-világ

2021.03.18. 07:12

Több ezer gyermek megszületését segítette elő a diplomásgyed

Az egyetemisták gyermekvállalását ösztönző ellátásformákat 2006 után fokozatosan leépítette a Gyurcsány-kormány, megszűnt a tandíjmentesség, az egyetemi évekből pedig csak fél évet számíthattak be a gyedhez szükséges jogosultsági időbe.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaya Shelest

Az Orbán-kormány válságkezelését követően, 2014-től a gyed extra bevezetésével indult újra a felsőoktatásban tanuló szülők támogatásának bővülése. A diplomásgyed kezdetben csak egy évre járt az egyetemistaként gyermeket vállaló anyáknak, 2018-tól bővült kétévesre, összege pedig 2021-ig csaknem másfélszeresére növekedett. Jövőre a 25 év alatti igénybe vevőknek ez az ellátás is adómentessé válik – írja a Magyar Nemzet.

A diplomásgyedet azok igényelhetik, akik a felsőoktatásban tanulnak vagy a felsőoktatási tanulmányaik végeztétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Ez az ellátás a gyermek születésétől a gyermek kétéves koráig jár, összege 2021-ben bruttó 117 180, illetve 153 300 forint,

attól függően, hogy alapképzésen vagy mesterképzésen vesz részt az ellátásra jogosult – foglalta össze a lap érdeklődésére az ellátás legfontosabb paramétereit Fűrész Tünde.

Megszorítást kaptak

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali kormányok elsősorban a támogatások szűkítésében jeleskedtek. „2002-től az állami felsőoktatási intézményekben költségtérítéses képzésben részt vevő, az adott félévben az akkori elnevezésük szerint terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő hallgatók mentesültek a költségtérítés megfizetése alól. Ez a kormányrendelet azt kívánta motiválni, hogy a kisgyermekes édesanyák iratkozzanak be az egyetemi szakokra. A 2006/2007-es tanévtől felmenő rendszerben viszont megszűnt a tandíjmentesség, ami komoly veszteséget jelentett a kisgyermekes családoknak” – emlékeztetett Fűrész Tünde.

A KINCS vezetője szerint kifejezetten kedvezőtlenül hatott az egyetemisták gyermekvállalására az, hogy 2014. évi diplomásgyed bevezetése előtt a felsőoktatási hallgatók vagy pályakezdő diplomások csak fél évet számíthattak be a hallgatói jogviszonyukból a gyedhez szükséges egyévi jogosultsági időbe. „Ez sok fiatalt kizárt az ellátásból, ráadásul a hallgatói jogviszony fél évére legfeljebb a minimálbér összegét vehették figyelembe jövedelemként az ellátás kiszámításánál, így csak a jóval alacsonyabb összegű, alanyi jogon járó gyesre voltak jogosultak” – tette hozzá.

Egyre több extra

A gyed extra 2014-es bevezetése után gyermeket vállaló fiatalokat kedvezőtlen érintő számítási mód megszűnt.

„2014. január 1-je óta a magyarországi egyetemek nappali tagozatán már legalább két aktív félévet eltöltött hallgatók vagy ilyen tanulmányaikat legfeljebb egy éve befejezett és a normál gyedhez szükséges egy év biztosítási idővel nem rendelkező pályakezdő diplomások – főszabály szerint az anyák, de amennyiben ők valamilyen okból kiestek a jogosultságból, akkor az apák is – diplomásgyedre lettek jogosultak gyermekük születésétől annak egyéves koráig” – vázolta fel az öt évvel ezelőtti változtatást Fűrész Tünde.

Az ellátás folyamatosan bővül: 2018. január 1-jétől az ellátás időtartamát egy évvel, a gyermek kétéves koráig meghosszabbította, azaz a kétszeresére növelte a kormányzat. 2020. január elsejétől pedig az az édesanya, aki diplomásgyedben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás gyedre – mutatott rá az ellátás bővülésének folyamatára a KINCS-elnök. A diplomásgyed időszaka is beleszámít a társadalombiztosítási jogviszony időtartamába, így a nyugdíj kiszámításánál is figyelembe veszik majd.

„Ráadásul a 25 év alatti fiataloknak 2022-től a diplomásgyed után sem kell személyi jövedelemadót fizetniük”

– tért ki egy újabb, jövőre bevezetendő kedvezményre Fűrész Tünde.

A 2014-es bevezetése óta a hallgatói gyedben részesülők száma évről évre nőtt: az első évi 393 fő után 2015-ben már 903 fő, 2016-ban pedig már 925 fő részesült ebben a támogatásban, vagyis az első három évben összesen 2200 fiatal gyermekvállalását segítette az intézkedés. Az érintettek száma mellett az ellátás mértéke is növekedett bevezetése óta, összege – a normál gyedhez hasonlóan a korábbi kereset hetven százaléka, azonban ellátási alapként az alapképzésben résztvevőknél a minimálbér, míg a doktori, osztatlan vagy mesterképzésben résztvevőknél a szakmunkás-minimálbér összegét kell alapul venni, ez alapján 2017-ben még bruttó 89 250 forint, illetve 112 700 forint volt az összege, majd évről évre a minimálbérrel együtt növekedett.

„A diplomásgyedként kapható ellátás ezáltal jelentősen (négyszeres, illetve ötszörös mértékben) meghaladja a gyes 28 500 forintos összegét, így jóval nagyobb ösztönző erőt jelent a felsőfokú képzésben résztvevő fiatalok gyermekvállalására” – vélekedett az intézetvezető.

Bővülő szolgáltatások

A felsőoktatási intézmények egyébként az elmúlt években egyre több családbarát szolgáltatással segítik a kismamákat, például rugalmas óra- és vizsgarenddel, baba-mama helyiségekkel vagy a költségtérítéses képzések díjából kedvezményeket adtak, de például a központi felvételi eljárásban többletpontok is járnak nekik. Az édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra segíti az is, hogy a gyed és a gyes mellett úgy dolgozhatnak, hogy nem vesztik el a juttatásokat.

„A diplomásgyed mellett a gyermek születését követő 169. naptól már lehet munkát végezni”

– utalt az ellátásra jogosult, egyetemistaként gyermeket vállaló édesanyák lehetőségeire Fűrész Tünde.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában