afganisztán

2020.07.23. 14:36

Több civil is meghalt az afgán légierő tálibokra mért légicsapásában

Az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja csütörtökön határozottan elítélte az előző nap történteket.

Legalább 45 ember vesztette életét, többen közülük civilek az afgán légierő radikális iszlamista tálibokra mért légicsapásában az Iránnal határos nyugat-afganisztáni Herát tartományban.

A lázadók és a kabuli vezetés közötti béketárgyalások beindításán fáradozó Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja csütörtökön határozottan elítélte az előző nap történteket.

„Herátban a felvételek és a szemtanúk beszámolói szerint sok polgári személy, köztük gyerekek is áldozatul estek egy afgán légicsapásnak. Elítéljük a támadást, és támogatunk egy vizsgálatot” – írta Twitter-oldalán Khalilzad.

Az Egyesült Államok mindemellett sajnálkozását fejezi ki a szélsőségesek nemrég végrehajtott támadásai miatt – tette hozzá.

Szemtanúk legalább tizennégy civil halottról számoltak be. Ali Ahmad Fakír Jar, a heráti Adraszkán körzet kormányzója legkevesebb nyolc polgári halálos áldozatról tudott.

„Negyvenöt emberrel végzett a biztonsági erők légicsapása Ham Ziarat régióban, tálibok is vannak a halottak között” – mondta Jar.

Helyi beszámolók szerint több százan gyűltek össze szerdán a körzetben, hogy otthonában üdvözöljék Gulam Nábit, a tálibok egyik volt harcosát, akit a béketárgyalások előfeltételeként kialkudott fogolycsere keretében engedtek szabadlábra. Ekkor csaptak le az afgán légierő harci repülőgépei.

A védelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy kivizsgálják az esetet, és nyilvánosságra hozzák a vizsgálat eredményét.

Kvari Muhammad Juszuf Ahmadi tálib szóvivő elítélte a történteket, és megerősítette, hogy nyolc civil vesztette életét és tizenketten megsebesültek, a tálibok veszteségeiről ugyanakkor nem szólt.

Hangsúlyozta, hogy a szabadon engedett tálibok elleni erőszak alááshatja a lázadók és az Egyesült Államok közötti februári dohai megállapodását. „Az ilyen akciók arra kényszeríthetik a nemrég elengedett foglyokat, akik csak normális életre vágynak, hogy ismét fegyvert ragadjanak az ellenséggel szemben” – emelte ki Ahmadi.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő szóvivője szerint csapataik nem vettek részt a szélsőségesek elleni légi támadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában