szerencsétlenség

2018.12.14. 15:50

Tizenhárman rekedtek egy beomlott bányában

Tizenhárom fiatal bányász tűnt el és feltehetően életét vesztette egy India északkeleti részén található szénbányában, miután egy akna beszakadt és vízzel telt meg – jelentette a rendőrség pénteken.

A szerdai balesetet követően a mentőalakulatok elkezdték a bányába gyűlt víz kiszivattyúzását, a bent ragadt bányászok mentése ugyanis csak a víz eltávolítása után megkísérelhető – ismertette a rendőrség.

A mentőakcióban az országos katasztrófavédelem munkatársai is csatlakoztak a helyi hatóságokhoz.

A hatóságok szerint a bányában olyan fiatal férfiak rekedtek bent, akiket illegális bányászatot folytató csoportok szoktak leküldeni a szűk lejáratokkal rendelkező aknákba. A dpa hírügynökség értesülése szerint a fiatal bányászok közül egyik sem kiskorú.

A szerdán beszakadt bányát négy éve lezárták, de a környékbeli földtulajdonosok és a helyi lakosság körében virágzik az illegális és balesetveszélyes kitermelés.

Konrád Szangma, Meghálaja állam főminisztere hangsúlyozta: egyértelműen illegális bányászatról van szó. Hozzátette: a hatóságok szigorú fellépést fognak alkalmazni az illegális bányászatot űző csoportok ellen.

Indiában egyre nő a kereslet a szén iránt, mely az ország energiaszükségleteinek több mint a felét fedezi.

Az ország szegényebb részeiről sokan vándorolnak át a szénbányákkal rendelkező területre, hogy részt vegyenek az illegális bányászatban. A keresetük egy részét pedig olyan befolyásos embereknek adják, akik cserébe elintézik, hogy a bányákat felügyelő őrök ne háborgassák őket.

2016-ban hat illegális bányász veszítette életét, miután egy Nyugat-Bengálban található, korábban lezárt bánya rájuk omlott.

A baleset idején mintegy 200 illegális bányász tartózkodott egyszerre a bányában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában