siker

2018.07.10. 13:53

A thai focicsapat összes tagját kimentették a barlangból

Még június 23-án rekedtek a föld alatt. A nagyszabású mentőakciót az egész világ figyelte.

This undated handout photo taken recently and released by the Royal Thai Navy on July 7, 2018 shows a group of Thai Navy divers in Tham Luang cave during rescue operations for the 12 boys and their football team coach trapped in the cave at Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province. / AFP PHOTO / ROYAL THAI NAVY / Handout / XGTY - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ROYAL THAI NAVY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt is a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok kedden – jelentette be a thaiföldi haditengerészeti kommandó a Facebook internetes közösségi oldalon. Ezzel lezárult a 18 napja tartó dráma, amelynek alakulását az egész világ aggodalommal követte nyomon.

A tizenkét fiú – egy ifjúsági labdarúgócsapat tagjai – edzőjükkel még június 23-án rekedtek a föld alatt. A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor – közép-európai idő szerint 12 óra 40 perckor – értek ki a szabadba.

„Nem tudjuk bizonyosan, hogy csoda vagy a tudomány vagy mi tette lehetővé, hogy az egész csapatot sikerült kimenekíteni a barlang fogságából. Mindenki biztonságban van”

- közölte Facebook-oldalán a haditengerészet. Hozzátette, hogy még a barlangban van négy ember: egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta a gyerekek mellett voltak, hogy felfedezték őket a múlt hét elején. Várhatóan ők is hamarosan kiérnek a felszínre.

Az utoljára kimenekített gyerekeket is azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá a barlang kijáratánál, de állapotukról eddig semmit sem közöltek. A barlangtól mentőautón vitték el őket, majd mentőhelikopteren szállították őket kórházba.

Az összesen 19 búvár segítségével végrehajtott mentőakciót vasárnap indították el. A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indították el, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. Az egész művelet három napig tartott: vasárnap négy, hétfőn újabb négy gyereket mentettek ki, kedden pedig az utolsó négy fiút is az edzővel együtt.

Mindenki jól van

A barlangból elsőként kihozott gyerekek már képesek rendes ételt fogyasztani, bár nem ehetnek fűszereset, ami a thai konyhára jellemző. Két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként a csapat tagjai egészségesek és jókedvűek, örülnek, hogy kijutottak. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért. A gyerekek továbbra sem találkozhatnak szüleikkel, nehogy fertőzést kapjanak. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat. Pszichológus is foglalkozik velük.

A tizenhárom fős csoport egy áradást követően rekedt a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. A 11 és 16 év közötti gyerekekre és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá búvárok.

A heves esőzések következtében a barlangban megemelkedett vízszint miatt eleinte bizonytalan volt, milyen módon menthetnék ki a gyerekeket. Az elsődleges elképzelés az volt, hogy búvárkodásra oktatják a fiúkat, és a víz alá merülve menekítik ki őket. Ez a módszer azonban sok veszélyt rejtett: a csapat tartózkodási helyének megközelítése még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő volt, oda-vissza csaknem tizenegy órát vett igénybe egy-egy búvár számára. További problémát okozott, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezíthették az előrejutást. Ráadásul a zavaros vízben nehéz volt a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt, és a gyerekek közül többen eleve nem voltak jó úszók. Múlt pénteken a mentés előkészítése közben életét vesztette egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elitalakulatának egykori tagja.

A mentést irányító stáb azt az ötletet is vizsgálta, hogy 600 méteres mélységbe lefúrnának a barlangrendszert rejtő hegy magaslatáról, így érnék el a barlang tetejét, és onnan emelnék ki a csoport tagjait. Több mint száz próbafúrást el is végeztek, de nem sikerült meghatározni a csoport pontos helyzetét.

Végül a búvárok segítségével végrehajtott mentés mellett döntöttek vasárnap, mert a száraz időjárás miatt akkorra már sokat apadt a víz szintje, és a hatóságok nem akartak tovább várni azt kockáztatva, hogy egy újabb monszuneső esetleg teljesen romba döntse a mentési terveket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

Borítókép: AFP / HANDOUT / ROYAL THAI NAVY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában