terrorveszély

2018.07.03. 16:57

Terrortámadásra készültek Boszniában

Vádat emeltek két boszniai férfi ellen, aki a radikális szalafita mozgalom tagjaként terrortámadást készített elő a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA), valamint a tuzlai rendőrség épülete ellen - közölte értesülését a Nezavisne Novine című boszniai napilap a honlapján kedden.

A vádirat szerint Maksim Bozic és Edin Hastor másokkal együtt fegyvert és robbanószert szerzett be, hogy a rendvédelmi szervek épületeire támadjon, és ezzel veszélyeztették az ország politikai és alkotmányos rendjét, valamint az egész térség biztonsági helyzetét. A férfiak által használt épületek átvizsgálásakor a boszniai hatóság több robbanószerkezetet, automata fegyvereket, valamint katonai felszerelést talált.

Bosznia-Hercegovina lakosságának valamivel több mint 50 százaléka muszlim vallású, ám többségük nem tartozik az iszlám egyik radikális ágához sem, de jelen vannak a szélsőségek. A nyugat-balkáni ország területén az iszlamistáknak több kiképzőtáboruk is van, ezek többségét az 1992-1995-ös boszniai háború idején az országba érkező mudzsahid harcosok alapították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában