Járvány

2019.11.17. 09:26

Szükséghelyzetet hirdettek a kanyaró miatt Szamoán

Az óceániai szigetország kormánya felfüggesztette az oktatást az összes iskolában, és korlátozza a gyülekezést.

Az egyenlítőtől délre, Hawaii és Új-Zéland között fekvő kétszázezres szigetországban október végén, az első halálesetek előfordulása után hirdettek kanyarójárványt. Azóta legalább hat ember halt meg a betegségben, öten közülük két év alatti gyerekek voltak. A helyi sajtó szerint a 716 kanyarógyanús beteg negyven százaléka kórházi ápolásra szorul.

Winston Peters új-zélandi külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy országa háromezer vakcinát és 12 ápolónőt küld Szamoára, hogy segítsenek a járvány megfékezésében.

Világprobléma

A kanyarós megbetegedések száma 2000 és 2016 között világszerte meredeken zuhant, ám az utóbbi években a többnyire minden tudományos alapot nélkülöző oltásellenes és szkeptikus kezdeményezések miatt a fertőzés ismét több országban felütötte a fejét, és súlyos gondot jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az év első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint egy évvel korábban. A legsúlyosabban érintett országok a Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár és Ukrajna.

A kanyaró elleni védőoltás elterjedése, azaz az 1970-es évek előtt a betegség 7-8 millió gyerek halálát okozta évente.

A Csendes-óceán délnyugati részén fekvő Szamoa apró szigetország, két nagyobb és több kisebb szigetből áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában