Társadalmi visszailleszkedés

2019.03.29. 13:56

Szomszédaink börtönvezetői tanulmányozzák a magyar rabfoglalkoztatást

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményei Európa-szerte példaértékűnek számítanak

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az Osztrák Köztársaság és a visegrádi négyek országainak büntetés-végrehajtási vezetői tanulmányozzák a hazai elítéltfoglalkoztatást – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a delegációnak Tóth Tamás vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondta, nagy hangsúlyt fektet a fogvatartottak foglalkoztatására, oktatására, képzésére, valamint az elítéltek társadalmi visszailleszkedésének elősegítésére.

A február 22-én átadott Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetről szólva Tóth Tamás elmondta,

Magyarország legmodernebb börtöne fogvatartotti munkaerő bevonásával készült, az épületek külső és belső átalakításában pedig olyan elítéltek vettek részt, akik a szükséges szakképesítést és a gyakorlati tapasztalatokat már a börtönben szerezték meg.

Elmondta azt is, az új büntetés-végrehajtási intézet kivitelezése során mintegy 80 ezer órát dolgoztak a fogvatartottak, és több mint 1 kilométer biztonsági kerítést, 2800 darab kerítésoszlopot, több mint 200 tekercs drótfonatot, 1700 tekercs NATO-drótot, több mint 300 tonna követ és csaknem 15 ezer téglát használtak fel.

A börtön felszerelését – a rácsokat, zárkaajtókat, kilátásgátlókat, zárkaszekrényeket és ágyakat – is a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál foglalkoztatott fogvatartottak készítették.

A BvOP közlése szerint a külföldi delegáció tagjai meglátogatták a kiskunhalasi börtön területén működő varrodát is.

A tájékoztatás szerint a magyar büntetés-végrehajtási szervezet fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményei Európa-szerte példaértékűnek számítanak, a szervezet a 2017-es év végére elérte a teljeskörű fogvatartotti foglalkoztatást.

A fogvatartotti foglalkoztatásban elért magyar eredményeket már hosszú ideje figyelemmel kísérik a világon mindenütt, így rendszeresen érkeznek hazánkba a külföldi delegációk, hogy megismerjék az elítéltfoglalkoztatás sajátosságait. Az elmúlt két évben Magyarországra látogatott többek között az albán, a grúz, a lengyel, a román, sőt még a kínai büntetés-végrehajtási szervezet szakmai delegációja is.

Borítókép: Fogvatartottak dolgoznak az új börtön építkezésén Kiskunhalason 2018. október 9-én. Az egykori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ átépítése után 2019 tavaszára 470 fogvatartott befogadására alkalmas börtönt alakítanak ki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában