Járvány

2021.05.16. 19:24

Szingapúrban bezárnak az iskolák a járvány terjedése miatt

A tantermi oktatás a tanév végéig már nem áll vissza.

Szingapúrban bezárnak az iskolák a koronavírus-járvány terjedése miatt, Indiában továbbra is négyezer fölött a napi halálozások száma, Tajvanon pedig szigorítottak a kijárási korlátozásokon.

Szerdától távoktatásra áll át a legtöbb iskola Szingapúrban, miután a városállamban több hónapos rekordot döntött az új fertőzöttek száma – tájékoztattak a helyi hatóságok vasárnap. A tantermi oktatás a tanév végéig már nem áll vissza.

„A vírus néhány mutációja sokkal gyorsabban terjed, és fiatalabb gyerekekre is veszélyes” – indokolta a döntést Chan Chun Sing oktatási miniszter.

A tárcavezető hozzátette: a számok meredek emelkedése miatt jelentősen csökkenteni kell a lakosság mozgását és interakcióit a következő napokban.

Vasárnaptól szigorú korlátozásokat léptettek életbe a városállamban, amilyenekre a tavalyi vesztegzár óta nem volt példa.

Az elmúlt 24 órában 38 új koronavírusos esetet regisztráltak Szingapúrban, szeptember közepe óta nem volt példa hasonlóan magas fertőzöttszámra. Tizennyolc esetben nem sikerült felderíteni a fertőzés forrását.

Az 5,7 millió lakosú Szingapúrban több mint 61 ezer koronavírusos esetről és 31 halálos áldozatról tudni. Az elmúlt időszakban legfeljebb egyszámjegyű volt a napi új fertőzöttek száma.

A lakosság több mint egyötöde megkapta már mindkét oltását a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcinájával. Május második felétől a 45 év alattiakat kezdik el oltani.

Indiában több államban meghosszabbítanák a korlátozásokat a járvány megfékezése érdekében, amely eddig legalább 270 ezer ember életét követelte az országban. A szövetségi kormány eközben az oltóanyag-ellátottság növelését ígérte.

A héten negyedszerre haladta meg a négyezret a napi új halálesetek száma Indiában, az új fertőzötteké pedig túllépte a 311 ezret. Az elmúlt több mint három hétben azonban nem volt példa hasonlóan napi alacsony esetszámra. Egészségügyi tisztségviselők óva intették a lakosságot attól, hogy azt higgyék, tetőzött a járvány.

Újdelhiben és Harjanában egy héttel meghosszabbították a korlátozásokat, amelyek hétfőn jártak volna le.

Újdelhi főminisztere, Arvind Kedzsrival elmondta: a pozitív tesztek aránya a korábbi 30 százalékról 10 százalékra csökkent.

Hangsúlyozta: nem akarják elveszíteni az elmúlt hét nyereségeit, ezért egy héttel meghosszabbítják a karantént.

A déli Kerala néhány körzetében szigorítottak az óvintézkedéseken. Az állam vezetői figyelmeztették a lakosságot, hogy börtönt kockáztat az, aki nem hordja a maszkot, vagy megszegi a kijárási korlátozásokat. A szabályszegők felderítésében drónok segítenek.

A kormány közölte: 5,1 millió adag oltóanyagot juttat el az államoknak a következő napokban. Annak ellenére, hogy az 1,35 milliárdos India a világ legnagyobb vakcinagyártója, eddig mindössze 141,6 millióan kapták meg legalább az első adag oltásukat, ami a lakosság körülbelül 10 százaléka – derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból.

Eközben a tajvani hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne kezdjenek pánikvásárlásba a koronavírus-járvány terjedése miatt életbe léptetett új kijárási korlátozások miatt. A tajvaniak megrohamozták a boltokat, hogy WC-papírt és instant tésztát vegyenek, miután a hatóságok szombaton szigorítottak az óvintézkedéseken a fővárosban, Tajpejben és környékén.

A következő két hétre korlátozták az összejövetelek létszámát és számos létesítményt bezártak. Vasárnap 206 új fertőzöttről érkezett hír a szigetországból.

Bár Tajvanon továbbra is alacsony, mindössze 1682 a fertőzöttek száma, a vírus jelenlegi terjedése és az azt kísérő óvintézkedések megrémítették a korlátozásokhoz nem szokott lakosságot. A kormány nem hirdetett országos vesztegzárat, azt kérte a lakosoktól, hogy amikor csak tehetik, maradjanak otthon.

A Carrefour francia élelmiszerlánc jelezte: tajvani üzleteiben korlátozza, hogy egy ember hány maszkot és instant tésztát vásárolhat.

A gazdasági minisztérium a közösségi oldalakon megosztott képekkel igyekezett megnyugtatni az embereket azzal, hogy tele vannak a raktárak a legkeresettebb árucikkekkel.

Kínában 18 új fertőzöttet regisztráltak május 15-én, néggyel többet, mint az azt megelőző napon – közölték az egészségügyi hatóságok.

Az esetek közül négy helyi fertőzésből származik Liaoning tartományból, a többi pedig behurcolt. A hatóságok szakértőket küldtek Liaoningbe a járvány elleni erőfeszítések összehangolására. A tartományban több iskolát és óvodát bezártak.

Kínában eddig 90 847 fertőzöttje és 4636 halálos áldozata van a koronavírusnak. Az 1,4 milliárd lakosú országban eddig csaknem 393 millió embert oltottak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában