Járvány

2020.04.28. 10:27

Szijjártó Péter védőfelszereléseket vitt Moldovába (videó)

Százezer egészségügyi maszkból és ötezer orvosi védőruházatból álló szállítmányt kísért el Moldovába Szijjártó Péter külügyminiszter keddi chisinaui villámlátogatásán.

Chisinau, 2020. április 28. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Oleg Tulea moldovai külügy- és európai integrációs miniszter (b3) a chisinaui repülõtéren 2020. április 28-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Forrás: MTI / KKM

Fotó: Borsos Mátyás

A Moldovának nyújtott magyar segítségről a miniszter és hivatali kollégája, Oleg Tulea számolt be közös sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetítettek Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

Moldova a koronavírus-járvány elleni védekezésben két csatornán is segítségért fordult Magyarországhoz: kétoldalú – kormányközi – alapon és NATO-keretben.

Miután Magyarország vásárolt Kínából sok millió védőfelszerelést, és saját maszkgyártási kapacitást is kiépített, így abban a helyzetben van, hogy tud Moldovának is segíteni.

A két ország miniszterelnökei a közelmúltban stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, és Magyarország komolyan gondolja ezt a stratégiai partnerséget, barátságot – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarország elkötelezett támogatója az Európai Unió keleti partnerségi programjának. Fontosnak tartja, hogy az EU-nak legyenek szövetségesei Keleten, és Budapest szerint a keleti partnerség országainak szükségük van arra, hogy megkapják a megfelelő támogatást az EU országaitól. Erre a segítségre most különösen és gyorsan szükség van. Moldovai információk szerint a fertőzöttek jó része egészségügyi dolgozó – mondta a magyar miniszter.

„Én, mint egy kereszténydemokrata kormánynak a képviselője, szeretném elmondani, hogy nagyra becsüljük az itteni szociáldemokrata kormánynak a nemzeti érdekek érvényesítésében végzett tevékenységét. Mi is úgy gondoljuk, hogy nekünk Magyarország az első, és becsüljük azokat az országokat, amelyek saját nemzeti érdeküket helyezik előtérbe” – jelentette ki.

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy ne alkalmazzon politikai diszkriminációt Moldovával szemben, hanem a korábban elhatározott pénzügyi segítséget – a megígért 100 millió eurós támogatásból még 70 milliót – haladéktalanul utalja át az országnak, mert ha valamikor, akkor most erre nagyon nagy szüksége van. És arra is kérjük az Európai Bizottságot, hogy a járvány miatt nyújtandó 100 millió eurós segítséget is haladéktalanul utalja át”

- mondta Szijjártó Péter.

Megjegyezte, hogy most, a világjárvány idején rendkívül jó együttműködés alakult ki Magyarország és Moldova között az áruk és az emberek tranzitforgalmában, ráadásul két nagyon fontos gazdasági ágazatban, a bankszektorban és a gyógyszeriparban egy-egy magyar cég, az OTP és a Richter a piacvezető Moldovában.

„Tehát nekünk van egy önző érdekünk is abból a szempontból, hogy Moldova minél sikeresebb legyen, és újra tudja indítani gazdaságát” – jelentette ki.

A moldovai külügyminiszter megköszönte Magyarországnak azt is, hogy segített több ezer olyan moldovai állampolgárnak hazatérni, aki a járványügyi korlátozások miatt kényszerült erre.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Oleg Tulea moldovai külügy- és európai integrációs miniszter (b3) a chisinaui repülőtéren 2020. április 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában