leghatározottabb jelzés

2018.07.15. 10:02

Szijjártó: a kormány a jövőben is megvédi a magyar emberek biztonságát

A miniszter szerint azok az országok járhatnak a legjobban, amelyek nem hajtják végre az ENSZ migrációt ösztönző, a biztonsági kockázatokat letagadó globális csomagját.

Forrás: mti

A magyar kormány a jövőben is megvédi a magyar emberek és Magyarország biztonságát, és a leghatározottabb jelzését adja annak, hogy semmilyen módon nem tart irányadónak magára ezzel ellentétes dokumentumokat – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban hangsúlyozta: az Európai Unió esetében már bebizonyosodott, hogy veszélyes az olyan migrációs politika, amelyet bárki meghívásként értelmezhet.

A tárcavezető nyilatkozatában megismételte, a jövő héten azt javasolja majd a magyar kormánynak, hogy lépjen ki a dokumentum „jóváhagyási fázisából”, és Magyarország ne tekintse magára nézve irányadónak a készülő döntést.

Szijjártó Péter szerint ugyanis az ENSZ globális migrációs csomagjának alapkoncepciója rendkívül veszélyes és elfogadhatatlan, mert megpróbálja elhitetni, hogy a migráció alapvető emberi jog, és eközben egyáltalán nem foglalkozik azon emberek jogaival, akik egyszerűen a hazájukban akarnak békés, nyugodt körülmények között élni.

A miniszter emlékeztetett: az Egyesült Államok 2017 végén kilépett a tárgyalásokból, és Magyarország mellett vannak más elégedetlen országok, többen aggodalmukat, egyet nem értésüket fejezték ki. Példaként említette, hogy több távol-keleti ország, köztük Szingapúr, illetve Ausztrália is kritikát fogalmazott meg.

Az ENSZ 193 tagjának döntő többsége azonban a „kibocsátó országok” közé tartozik, ezért a szervezet afrikai, latin-amerikai, valamint a kis szigetországok támogatásával fogadhat el egy egyoldalú, kiegyensúlyozatlan és szélsőségesen migrációpárti dokumentumot – fejtette ki a tárcavezető.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalássorozatán New Yorkban 2018. július 13-án

MTI Fotó: KKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában