Ország-világ

2021.07.12. 14:11

Szijjártó: a járványok és a migrációs hullámok fogják meghatározni a világ folyamatait (videó)

Ahhoz, hogy az Európai Unió a járványokkal és a migrációs hullámokkal szemben erős legyen, beruházásokra, biztonságra és bővítésre, kibővített piacokra van szüksége – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.

Szijjártó Péter az ülés szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy

az Európai Unió veszélyes idők előtt áll: a világjárványok és a migrációs hullámok fogják meghatározni a legfontosabb világpolitikai és világgazdasági folyamatokat.

A beruházások tekintetében elmondta, alacsony adókra van szükség, és arra, hogy az európai kormányok továbbra is támogathassák a hozzájuk érkező beruházásokat. Amennyiben ez nem teljesül, a munkahelyteremtő és a magas technológiai beruházásokat az elkövetkezendő időszakban a nagyvállatok Európán kívülre fogják vinni – közölte. Ehhez kapcsolódóan Magyarország a globális minimumadó bevezetését nem támogatja, az ugyanis adóemeléshez és a versenyképesség csökkenéséhez vezetne – mondta.

A miniszer kijelentette: ahhoz, hogy Európa biztonságban legyen, meg kell állítani a migrációs hullámokat. Arra figyelmeztetett, hogy a NATO-csapatok kivonása Afganisztánból biztonsági kihívást jelent, ami újabb tömeges migrációs hullámok forrásává teheti az országot. Már most családok ezrei hagyják el Afganisztánt napi szinten Európa irányába – tette hozzá. Hangsúlyozta, az újabb bevándorlási nyomás elkerülése érdekében „minden nyitott kérdést gyorsan el kell rendezni Törökországgal a migráció ügyében”. Meg kell erősíteni az unió „védvonalait” – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy az Európai Uniónak bővülnie kell a Nyugat-Balkán irányába. Szerbiát és Montenegrót haladéktalanul fel kell venni az unióba, Albániával és Észak-Macedóniával pedig meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat. Ha ugyanis egy területet az unió nem tud integrálni, akkor mások fogják ezt megtenni – tette hozzá Szijjártó Péter.

Meg kell akadályozni a nagy technológiai cégek beavatkozását az európai választásokba

Az Európai Uniónak biztosítania kell, hogy a nagy technológiai cégek ne tudjanak beavatkozni az elkövetkezendő időszak európai választásaiba – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozásán.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva hangsúlyozta:

antidemokratikus és veszélyes, ha a nagy technológiai cégek dönthetnek arról, hogy mely politikus használhat szélesebb, mely politikus szűkebb csatornákat a választók eléréséhez.

„Veszélyes, ha ezek a cégek dönthetnek arról, hogy mely politikus kommunikálhat, vagy ezek a cégek dönthetnek arról, hogy melyik hír helytálló, és melyik hír hamis” – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a tanácskozáson arra kérte kollégáit, hogy a családok védelme mellett a szólásszabadság megvédését is tűzzék ki célul, és tegyék lehetővé, hogy az Európai Unió biztosítani tudja, hogy a nagy technológiai cégek ne tudjanak beavatkozni az elkövetkezendő időszak európai választásaiba.

A miniszter fontosnak nevezte a kiberbűnözés elterjedésének megelőzését a családok, a gyerekek, valamint „a védtelen, jóindulatú és tapasztalatlan felhasználók” védelme érdekében. A kiberbűnözés visszaszorításának minden megnyilvánulását vissza kell szorítani, különös figyelemmel a digitális térben elkövetett pedofil bűncselekményekre – mondta. Meg kell védeni a családokat, nehogy a gyermekek a szülők akaratával szembenálló káros tartalmakkal szembesüljenek a világhálón – tette hozzá Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában