második világháborús szörnyűségek

2017.12.28. 07:54

Szexrabszolgák miatt civódik Dél-Korea Japánnal

Hiányosnak, a vitás történelmi kérdések megoldására alkalmatlannak nevezte a japán birodalmi hadsereg által szexrabszolgaságba taszított koreai nőkkel összefüggésben Japánnal kötött megállapodást Mun Dzse In dél-koreai elnök csütörtökön.

Mun elnök további intézkedéseket sürgetett a vitás kérdés rendezése érdekében.

A 2015-ben született egyezmény értelmében Abe Sindzó japán kormányfő bocsánatot kért Dél-Koreától, Tokió pedig egymilliárd jenes segélyalapot hoz létre azoknak az idős dél-koreai nőknek a támogatására, akiket a japán megszálló erők 1910 és 1945 között szexuális szolgáltatásokra kényszerítettek.

Dél-Korea azt vállalta a megállapodásban, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt, és megpróbálja rávenni „az illetékes szervezeteket” – vagyis az egykori szexrabszolgákat képviselő civil csoportokat -, hogy távolítsák el a szöuli japán nagykövetség épülete elől azt a szobrot, amely a prostitúcióra kényszerített koreaiakat jelképezi, és amelyet Tokió sérelmesnek és veszélyesnek érez.

Szöul azonban szerdán azt közölte, hogy az egyezmény nem felelt meg a dél-koreai áldozatok szükségleteinek. Mun – vélhetően utalva arra, hogy a megállapodásról elődje, az áldozatok bevonása nélkül döntött – közölte: az egyezmény kizárja a nyilvánosságot és az áldozatokat, és megsérti a nemzetközi közösség általános elveit a vitás történelmi kérdések rendezését illetően.

Szöul és Tokió az egyezmény megkötésekor egyetértettek abban, hogy a vita „visszafordíthatatlanul rendeződik”, ha mindkét fél teljesíti a megállapodásban foglaltakat.

Kono Taro japán külügyminiszter szerdán figyelmeztetett, hogy a „legitim tárgyalások” révén létrejött egyezmény felülvizsgálata „kezelhetetlenné” tenné a két ország kapcsolatait.

A kényes kérdés megbolygatása ellenére Mun Dzse In csütörtökön ígéretet tett arra, hogy normalizálja a diplomáciai kapcsolatokat Japánnal, és „jövőbe tekintő együttműködésért” fog dolgozni a két szomszédos ország között.

Borítófotó: A dél-koreai szexrabszolgák emléknapja alkalmából az utasok felvételt készítenek az emléket állító szoborról, egy autóbuszban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában