bűnügy

2020.08.07. 17:12

Száznál is több afgán kapott vízumot álindokkal a svéd kormánytisztviselőtől

Börtönbüntetés is várhat arra a svéd kormánytisztviselőre, aki több mint 100 tartózkodási vízumot adott ki afgánoknak. A kérelmek a vád szerint feltűnően hamis indokkal születtek, a férfi ügyvédje szerint azonban az ügyfele nem tett semmi rosszat.

Svédország iszlámábádi nagykövetségén dolgozott évekig az a férfi, akit most azzal gyanúsítanak, hogy hamis indokra hivatkozva adott ki összesen 121 vízumot afgán személyeknek – ez súlyos hivatali kötelességmulasztásnak számít – írja a V4NA.

Az SVT beszámolója szerint a kormánytisztviselő nem vette figyelembe a figyelmeztető jeleket a kérelmeknél, amik arra utaltak, hogy az afgánok hamis indokkal kérik a vízumot. Az egyik esetnél például a kérelmezők láthatóan hamisított meghívót mutattak be egy Bastadban rendezett teniszhétre, ahova az állításuk szerint az Ericsson vállalat hívta meg őket.

A férfi ügyvédje, Thomas Bodström tagadja a vádakat, szerinte az ügyfele nem követett el semmi rosszat, az incidens csupán egy félreértés a svéd migrációs hivatal részéről. Arne Fors ügyész azonban azt nyilatkozta, hogy börtönbüntetést fog kérni az ügyben.

A svéd nagykövetségeken nem ez az első ellentmondásos eset, már 2018-ban megállapította a svéd nemzeti számvevőszék, hogy számos szabálytalanság övezi a vízumok kiadását. Az egyik nagykövetségen például kétszáz vízum veszett el – a gyanú szerint ezeket ellopták, majd a feketepiacon értékesítették.

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában