Jemenből jöhettek

2020.03.29. 10:15

Szaúd-Arábia légvédelme rakétákat semmisített meg Rijád és Dzsazan felett

A rakéták megsemmisítésében amerikai Patriot rakétákat is bevetettek.

Korábbi jelentések rijádi lakosokat idéztek, akik helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt robbanásokat hallottak a város felett, ezután a helyi média közölte a szaúdi hadsereg közleményét, amelyben a rakétatámadásról adott hírt. Az állami televízió közölte, hogy a rakéták megsemmisítésében amerikai Patriot rakétákat is bevetettek.

Bár a támadás elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett, vélhetően a jemeni húszi lázadók hajtották azt végre. Az elmúlt években többször előfordult, hogy a húszik rakétákkal lőttek szaúdi célpontokat, és a rijádi reptér ellen is hajtottak már végre támadást.

Jemenben 2014 augusztusában éleződtek ki az ellentétek a húszik és az akkori kormányzat között. A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszik és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő, Hádi elnök vezette kormánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában