időutazás másképp

2018.12.31. 20:25

Szamoán köszöntötték elsőként, Amerikai Szamoán utolsóként az újévet

A csendes-óceáni sziget hét éve váltott időzónát, így lehetséges, hogy ott 24 órával előbb lesz új év, mint 160 kilométerrel távolabbi szomszédjánál.

Forrás: illusztráció: NurPhoto/AFP

Fotó: Matias Delacroix

Szamoa, a csendes-óceáni szigetország 2011-ben ugrott előre az időben, amikor kereskedelmi megfontolásokból időzónát váltott a nemzetközi dátumválasztótól nyugatra. Ezzel 24 órával előrébb került, és abban az évben kimaradt a naptárból a december 30-i nap.

A Szamoán tartózkodó kalandvágyók két szilveszteri mulatságon is részt vehetnek: előbb koccinthatnak az újévre a fővárosban, Apiában, ahol tűzijátékkal várják az érdeklődőket, majd repülőre ülve 164 kilométerrel arrébb, Amerikai Szamoán ismét megünnepelhetik a 2019-es év beköszöntét.

Szamoán és Kiribatin közép-európai idő szerint 11 órakor kezdődik az új év, egy órával később már Új-Zélandon is 2019-et írnak. Tizenhárom órakor Tuvalun, egy órával később Ausztrália nagy részén, így Sydneyben is átlépnek az új esztendőbe. Az ausztrál nagyvárosban másfél millió embert várnak a világhírű öbölbe a tűzijátékra, sokan már hosszú órákkal korábban odaérkeztek, hogy jó helyük legyen.

Közép-európai idő szerint kedden délben üdvözlik 2019-et Amerikai Szamoán, egy órával rá pedig a Baker-szigeten és a Howland-szigeten is eljön az új év, bár köszönteni nem fogják, mert mindkét atoll lakatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában