Ország-világ

2021.06.08. 13:31

Repülőjegyadót akart a baloldal

A járványhelyzeten még alig vagyunk túl, de a baloldal máris brutális megszorításokat akar – nyilatkozta Tállai András. A pénzügyminiszter helyettese leszögezte: csak adócsökkentés jöhet szóba, a kormánytöbbség ezért lesöpörte a baloldal minden adóemelési javaslatát.

A következő évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak, ezzel 140 milliárd forint marad több mint 300 ezer fiatalnál. A munkaadók közterhe év közben csökken két százalékponttal, ami újabb 250 milliárdot jelent évente a vállalkozásoknak. A rezsicsökkentés fennmaradását, vagyis az olcsó lakossági áramot és gázt pedig azzal garantálja az állam, hogy az energiaellátó vállaltoknak kedvezményes adószabályokat alakítanak ki. A könnyítések egy részéről már ma voksol a törvényhozás, más részét jövő héten, a 2022-es költségvetés megszavazásakor fogadhatja el.

„Miközben a kormány ott csökkent adót, ahol csak lehet, addig a baloldal újra megszorításokat akar, s ezeket már most törvénybe foglalta volna. Már jövőre sarcot vetettek volna ki az emberekre, a cégekre”

– nyilatkozta az Origónak Tállai András, államtitkár. A pénzügyminiszter helyettese felidézte, hogy az LMP például adóemelés mellett széndioxid-adót is kivetett volna. – Összesen kétszázmilliárdot akartak beszedni, emellett pedig bevezették volna a repülőjegyadót. Az utóbbi tízmilliárdos sarccal padlóra vitték volna a turizmust – részletezte az államtitkár. Egyes baloldali javaslatok eközben a céges adót növelték volna. – Ezzel röpke 600 milliárdot húztak volna ki a magyar vállalkozások zsebéből – mondta Tállai András.

A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a baloldal pontosan azt csinálja, mint amit Gyurcsányék csináltak 2008-ban.

„Ez az igazi megszorítás, tőről metszett gyurcsányi tempó. Ezt azonban a kormány nem hagyja, ahogy eddig, úgy ezután is minden ilyen javaslatot lesöpör az asztalról”

- mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában