kedvelt célország

2021.01.16. 19:34

Rengeteg migráns próbált meg bejutni Nagy-Britanniába tavaly

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) által ismertetett adatok szerint tavaly több mint 15 ezer migráns próbált meg bejutni az Egyesült Királyságba.

Nigel Farage, a Reform UK nevű párt vezetője tavaly többször is tudósított arról, hogy illegális bevándorlók csónakok segítségével próbálnak meg átkelni a Le Manche-csatornán – számol be a V4NA.

Az Europol szerint 2020 januárjától december közepéig az érintett országok bűnüldöző hatóságai több mint 1300 olyan incidenst regisztráltak, amelyek során több mint 15 000 illegális külföldi próbált átkelni a La Manche-csatornán csónakokon. Ez az adat magában foglalja a sikeres átkeléseket, az európai hatóságok által megakadályozott átkelési kísérleteket és az illegális átkeléshez használt hajózási felszerelések felfedezését. A dokumentum szerint az Egyesült Királyság továbbra is az illegális migránsok számára az egyik legkedveltebb célország. A legtöbb indulás Franciaország északi részéből – Calais és Dunkirk – illetve kisebb mértékben Belgium partjairól történik.

Becslések szerint tavaly 8,5 ezer migráns tudott bejutni az Egyesült Királyságba, azonban ez szám csak azokat takarja, akiket a szigetország hátárőrsége regisztrálni tudott.

Az első meredek növekedést 2018 októberében regisztrálták, és 2019 óta a La Manche-csatornán folyamatosan növekszik az embercsempészek tevékenysége.

Az Europol megjegyzi korábban a leggyakoribb embercsempészeti módszer az volt, hogy teherautók rakterében utaztatták a migránsokat. Ez azonban megváltozott a komolyabb határőrizet miatt, illetve a koronavírus miatti határzárások is szerepet játszottak.

A megnövekedett kereslet miatt az embercsempészeknek fizetett összegek is változtak 2020-ba. Az Europol szerint egy vizsgálat esetben 3 ezer eurót kértek a bevándorlóktól az embercsempészek. Azt is közölték, hogy a csempész bandák Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában működnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában