időjárás

2018.03.06. 14:39

Rekordmeleg nyáron van túl Új-Zéland

Az átlaghőmérséklet 18,8 Celsius-fok volt, ami 2,1 Celsius-fokkal magasabb az 1981 és 2010 közötti átlagnál.

A valaha feljegyzett legmelegebb nyarán van túl a szigetország az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) jelentése szerint.

A hétfőn kiadott adatok alapján a nyári hónapokban az átlaghőmérséklet 18,8 Celsius-fok volt, ami 2,1 Celsius-fokkal magasabb az 1981 és 2010 közötti átlagnál.

Egy januári hőhullám a Déli-szigeten fekvő Alexandránál tetőzött a hónap végén: az akkor mért 38,7 Celsius-fok az elmúlt 38 év legmagasabb hőmérséklete volt az országban. Az Új-Zéland körüli vizek hőmérséklete 6 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál.

Februárban két trópusi ciklon, a Fehi és a Gita okozott károkat szerte az országban.

A NIWA munkatársa, Chris Brandolino a Radio New Zealandnek nyilatkozva elmondta, hogy a forró nyár nem volt túl meglepő, és összhangban van a La Nina légköri jelenséggel – ez a Csendes-óceán nyugati részén felmelegíti a tengerfelszínt, egyidejűleg az óceán keleti részén, a dél-amerikai partok előtt lehűti a tengervizet -, ugyanakkor a klímaváltozás miatt valószínűleg további hasonló rekordhőmérsékletekre lehet számítani.

„Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes napon, évszakban, héten, vagy hónapban új rekordok fognak születni és forróság lesz. De ez lesz a fő vagy várható irányvonal a következő évtizedekben, ha ugyanilyen mértékű marad a szén-dioxid-kibocsátás”

- mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában