Ország-világ

2020.12.04. 07:04

Politikai megfélemlítési akciósorozat zajlik Kárpátalján

Grezsa István bízik abban, hogy a józan ész felülírja az abnormalitást.

Légből kapottnak nevezte a személye ellen felhozott agitációs vádakat Grezsa István, amit elmondása szerint az ukrán fél semmilyen bizonyítékkal nem tud igazolni. A miniszteri biztos a Magyar Nemzet kérdésére kifejtette: bízik abban, hogy a józan ész felülírja az abnormalitást, és az Ukrajna területéről való kitiltása időleges lesz, hiszen nagyon sok olyan program zajlik Kárpátalján, amelyik a személyes jelenlétét is igényelné.

Az elmúlt hat hónapban mindössze kétszer voltam Kárpátalján a választások előtt, egyrészt mert Covid-fertőzött voltam, másrészt a járványügyi helyzetben még hivatalos célból is nehéz volt megszervezni a határátlépéseket. Tehát amivel vádolnak, formálisan sem igaz – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére Grezsa István miniszteri biztos, akit az ukrán önkormányzati választásokat követően három évre tiltottak ki az ország területéről. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: ennek ellenére sem gondolja, hogy bármilyen vonatkozásban sértené Ukrajna szuverenitását vagy területi integritását az, ha egy magyarországi politikus arra biztatja a kárpátaljai magyarokat, hogy a magyar jelöltekre szavazzanak.

Ez egy 22-es csapdája

–Az, miszerint az ukrán külügyminisztérium úgy véli, hogy a tiltó határozat semmilyen hatással nincs az államközi kapcsolatokra, egészen nevetséges megközelítése a dolgoknak, hiszen mégiscsak egy kormányzati szereplő vagyok, akit Kijevben és Kárpátalja-szerte egyaránt jól ismernek – vélekedett a politikus. – Tehát arra hivatkozva, hogy ez csupán a személyemnek szól, elég nevetséges álláspont, túl azon, hogy az ukrán fél arra vonatkozóan sem tárt elém semmiféle bizonyítékot, hogy a helyi törvények szerint miért nem kell megindokolni azt, ha valakit kitiltanak az országból. Tehát ez egy 22-es csapdája – szögezte le.

Megfélemlítési akciósorozat zajlik

A 150 ezer fős magyarság megfélemlítésére történő legfrissebb hatósági kísérletekre reagálva Grezsa István hangsúlyozta: az a gyomorforgató esemény, ami a minap Kárpátalján történt, egyértelműen egy politikai megfélemlítési akciósorozat része, ami pedig a radikális és vállalhatatlan ukrán szélsőséges sovén megjelenést illeti, évről évre visszatérő eseményekről van szó. A magyar szervezetek mindig megteszik a szükséges hatósági feljelentést, de sajnos sosem bukkannak az elkövetők nyomára.

A politikus a történtek kapcsán rámutatott: egy hivatalos politikájában a NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó ország részéről ez olyan határvonal átlépése, amely azt gondolom, kérdésessé teszi, hogy a továbbiakban is úgy támogassuk Ukrajna erre irányuló politikai törekvéseit, mint eddig.

Időleges kitiltás?

A miniszteri biztos arról is szólt, hogy a folyamatos kapcsolatjavításra irányuló külügyminiszteri nyilatkozatok fényében bízik abban, hogy a józan ész felülírja az abnormalitást, és az Ukrajna területéről való kitiltása időleges lesz, hiszen nagyon sok olyan program zajlik Kárpátalján, amelyik a személyes jelenlétét is igényelné. Grezsa István továbbá reményét fejezte ki, hogy még karácsony előtt sikerül eljuttatni azt az oltóanyag-szállítmányt Kárpátaljára, amelyet Magyarország az egész megyének immár öt éve térítésmentesen ajánl fel.

Ahogyan a Magyar Nemzet is beszámolt róla, az ukrajnai önkormányzati választások kapcsán Kijev azzal vádolta meg Magyarországot, hogy beleavatkozott az ukrán belpolitikai folyamatokba, majd az ukrán külügyi tárca vezetője egyértelművé tette, hogy erre kemény válaszlépésekkel fognak reagálni. Dmitro Kuleba rövidesen bejelentette, hogy két magas rangú magyar tisztségviselőnek tiltják meg az Ukrajnába való beutazást, viszont neveket nem közöltek, mondván: az ország törvényei nem teszik lehetővé, hogy előzetesen tájékoztassák a külföldieket a beutazási tilalomról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a kárpátaljai eseményekre reagálva kijelentette: Ukrajna sokadjára bizonyítja be, hogy nem tekinthető jogállamnak. Semmilyen jogi alapja nincs annak az eljárásnak, amellyel Brenzovics László, a KMKSZ elnökének a lakásában, az Edgár Ede Gazdaságfejlesztési Alapítványnál, illetve a II. Rákóczi Ferenc Főiskolán léptek fel. Ezek olyan tűrhetetlen magyarellenes túlkapások, amelyek igazolják azt, hogy Ukrajnának nemcsak az Európai Unióban, hanem a NATO-ban sincs helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában