Egymillió fős menet

2020.09.02. 16:00

Pártot alapít Nagy-Britanniában a BLM-mozgalom

Az alig négyszáz fő részvételével büszkélkedő „Egymillió Fős Meneten” jelentették be az első brit fekete párt megalapulását a BLM aktivistái. Kijelentették, hogy hatalmat akarnak, és bármire készek, hogy elérjék.

LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 27: Protesters holding banners during a Black Lives Matter protest asking for justice for the death of Shukri Abdi, march through central London, United Kingdom on Saturday June 27, 2020. The body of 12-year-old Shukri Abdi was found in the River Irwell in Bury on 27 June, 2019. Isabel Infantes / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Isabel Infantes

A Black Lives Matter (BLM) oxfordi tagozatának vezetője, Sasha Johnson az úgynevezett „Egymillió Fős Meneten” jelentette be, hogy elegük van a politikai pártokból, és saját fekete pártot szeretnének alapítani. A meneten, melyen neve ellenére csak néhány száz ember vett részt, kijelentette, hogy olyan pártra van szüksége az Egyesült Királyságnak, amely valóban tükrözi a soknemzetiségű ország igényeit – írja a V4NA hírügynökség.

A kezdeményezés támogatói, bár magasztos ideákról beszéltek, hamar a „hatalom” szót kezdték skandálni, majd hozzátették, hogy bármi áron magukhoz akarják ragadni azt.

A menet során az aktivisták egy véres brit zászlót is felállítottak, miközben azt énekelték, hogy a rendőrségnek mennie kell, és hogy menetelnek majd, míg meghalnak.

A pártot egyébként a „kezdeményezés pártjának” keresztelik majd, és valamikor szeptemberben fogják bejelenteni az alakulás részleteit. Programjuk az előzetes bejelentés alapján a multikulturalizmus promotálása és az elnyomás elleni küzdelem lesz.

Johnson egyébként korábban már állt elő hasonló forradalmi gondolattal, amikor egy „fekete milíciát” akart felállítani, mondván: „Ha ti harcoltok, akkor mi is.”

Borítókép: Megafonon beszélő aktivista egy londoni BLM-demonstráción

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában