Biztonság

2018.05.17. 16:16

Pakisztán is kerítéssel védi a határait

A közel-keleti ország dupla kerítéssel zárja le Afganisztánnal közös határát, korlátozandó a terroristák szabad mozgását.

Forrás: AFP

Fotó: Bhanaras Khan

Pakisztán több mint 480 millió dollárt költ arra, hogy drótkerítést állítson fel az Afganisztánnal közös 2400 kilométer hosszú, jórészt hegyvidéken át vezető határszakaszán, hogy megakadályozza a terroristák szabad mozgását a két ország között – írja a Euronews.

Pakisztán évek óta folytat katonai hadműveletet, hogy felszámolja az Észak- és Dél-Vazirisztán törzsi területeken tevékenykedő fegyveres szervezeteket.

A határzár, melynek kiépítését tavaly kezdték meg, két, egymással párhuzamos drótkerítésből áll, melyek közül az Afganisztán felőli oldalon futó mintegy négy méter, a Pakisztán felőli oldalon lévő pedig 3,3 méter magas. A két kerítés tetején és között szögesdrót van. A határzár pakisztáni oldalán katonai őrhelyeket létesítettek.

„Országunk és népünk nagyobb biztonsága érdekében kellett elvégeznünk ezt a munkát”

- mondta el újságíróknak egy pakisztáni katonai parancsnok, amikor a múlt hónapban bemutatta nekik a határkerítést.

A hadsereg jelentése szerint 2019 végére a határszakasz 92 százalékán áll majd a kerítés, bizonyos részeket azért hagynak ki, mert túlságosan nehezen járható hegyi szakaszokon húzódnak.

Az afgán kormány vitatja a határvonal kijelölésének pontosságát, és úgy véli, hogy a kerítés közösségeket vág ketté – tette hozzá a Euronews. Pakisztán állítása szerint azonban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái afgán területen tervelik ki támadásaikat. Az ország azzal vádolja Kabult, hogy nem tesz eleget a határ biztosításának érdekében. Míg Pakisztán eddig 64 biztonsági létesítményt és őrhelyet alakított ki a közös határ egy 180 kilométeres szakaszán, addig ugyanitt Afganisztán mindössze nyolcat – mondták el az NBC News televíziós csatornának pakisztáni biztonsági tisztségviselők.

Borítókép: Pakisztáni katona az afgán határnál húzódó kerítésnél. Forrás: AFP / Banaras Khan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában