Sötét kilátások

2021.04.23. 20:50

Ötven éven belül kisebbségbe kerülhetnek saját országukban a svédek

2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati országból érkezett, 52 százalékuk muszlim volt.

Protesters gather in front of Sweden's parliament in Stockholm on June 21, 2016 to protest the newly approved legislation to tighten regulations for asylum and family reunification in the Scandinavian country which had a record 160,000 asylum-seekers last year. (Photo by Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT

Forrás: AFP / TT News Agency

Fotó: Henrik Montgomery

Ha a bevándorlás jelenlegi szintje továbbra is fennáll, a svédek 45 éven belül kisebbségbe kerülhetnek saját hazájukban, állítja Kyösti Tarvainen finn kutató a helsinki Aalto Egyetem rendszerszintelemző emeritus docense. A demográfiai változás nagy társadalmi elmozdulásokat is eredményez. Tarvainen modellje szerint 2100-ban annyi muszlim él majd az országban, mint született svéd – hívta fel a kutatásra a figyelmet a V4NA hírügynökség.

„A svéd parlament 1975-ben egyhangúlag úgy döntött, hogy Svédország multikulturális ország. Abban az időben a bevándorlók több mint 40 százaléka honfitársaim, finnek voltak. A helyzet megváltozott: 2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati országból érkezett, 52 százalékuk muszlim volt”

Tarvainen szerint a markáns különbség az, hogy míg a finn bevándorlók gyorsan beolvadtak a svéd társadalomba, addig a mai bevándorlók nagy része nem asszimilálódik vagy nem integrálódik sikeresen a társadalomba. Ehelyett saját területeket hoznak létre, amelyeket általában „kirekesztett” vagy „sérülékeny” területeknek, esetleg no-go zónának neveznek. Itt párhuzamos társadalmak alakulnak ki eltérő gondolkodás- és életmóddal.

Tarvainen véleménye szerint ha az született svédek kisebbségbe kerülnek, a demográfiai változások üteme valószínűleg tovább nő, mert a külföldi háttérrel rendelkező emberek többsége megkönnyíti a bevándorlást saját etnikai csoportja számára.

A kutató elemzése szerint míg 2015-ben 7 millió 655 ezer született svéd, 535 ezer muszlim és 1 millió 557 ezer nem muszlim bevándorlói hátterű ember élt a skandináv országban, addig 2065-re 7 millió 364 ezer született svéd, 3 millió 903 ezer muszlim és 3 millió 791 ezer nem muszlim bevándorlói hátterű ember alkothatja a lakosságot.

Borítókép: A menedékjog és a családegyesítés feltételeinek lazításáért tüntető bevándorlók a svéd parlament előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában