túlkapás

2018.02.21. 14:38

Otthon akarták tanítani a gyereküket, a norvég hatóságok durván közbeléptek

A Kristiansen család nemrégiben költözött vissza Kanadából, de rémálom lett a hazatérésből.

Leif és Terese Kristiansen és fiuk, Kai sokáig Kanadában éltek, nemrégiben tértek vissza Norvégiába. A hazatérés azonban nem volt zökkenőmentes: a 12 éves gyereket zaklatták az iskolában, a szülők pedig hiába jelentették a dolgot, nem történt változás. Kai szülei ezért úgy döntöttek, inkább kiveszik a gyereket az iskolából, és biztonságos környezetben, magántanulóként otthon tanítják majd – írja a Citizen Go.

Február 9-én azonban megdöbbentő dolog történt: a család házánál megjelent a rendőrség és a Barnevernet (a norvég gyermekjóléti szolgálat), erőszakkal elvitték a fiút és állami felügyelet alá helyezték – az esetről Kai szülei egy felkavaró videót is készítettek.

A hatóságok azzal indokolták tettüket, hogy a fiú szocializációs okok miatt nem maradhat ki az iskolából. A Barnevernet képviselői szerint a család kerülte őket, és amikor a fiút kivették az iskolából, ők akkor cselekedtek.

A család ügyvédje ellenben tagadja a történeteket, szerintük Kai szülei a folyamat alatt végig kapcsolatban voltak a hatóságokkal, a Barnevernet pedig túl hamar avatkozott közbe.

A fiú szülei jelenleg csupán hetente egyszer két órára látogathatják meg gyermeküket, és akkor is csak felügyelet mellett találkozhatnak. Az ügy még nem zárult le, a szülők petíciót is indítottak, hogy kiszabadítsák fiukat, és megakadályozzák a további hasonló eseteket.

Az eset ugyanis nem példátlan, a Barnevernet működése eddig sem volt mentes a túlkapásoktól: nemrégiben a Bodnariou családtól vették el a gyerekeiket, mert a norvég hatóságok nem értettek egyet a család keresztény értékeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában