zavargásba torkollt

2018.09.24. 22:10

Ötszáz fölé emelkedett a nicaraguai tüntetések halálos áldozatainak száma

A nyugdíjcsökkentés miatt április közepén kezdődött tiltakozást diákok vezetik és Ortega elnök lemondását követelik.

Ötszáztizenkettőre emelkedett Nicaraguában a belbiztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban életüket vesztett emberek száma – közölte hétfőn a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) jogvédő szervezet a Twitter közösségi oldalon. A managuai kormány ugyanakkor hivatalosan csak 199 halálos áldozatról beszél.

A jogvédők szerint a halottak mellett több mint négyezren sebesültek meg az erőszakba fordult tiltakozó akciókon, 103-an pedig maradandó nyomot okozó sebet kaptak.

Az április közepe óta tartó zavargások nyomán ráadásul 1428 embert jelentettek eltűntként – hívta fel a figyelmet a szervezet. Az ANPDH szerint jelentős részük nyomtalanul tűnt el.

Alvaro Leiva, a jogvédők vezetője, illetve több munkatársa is augusztus elején Costa Ricába kényszerült menekülni fenyegetések miatt. Azóta az ANPDH száműzetésből működik.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022. januárig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában