feszültség

2018.11.15. 11:40

Összeverekedtek a rivális képviselők a Srí Lanka-i parlamentben

A konfliktus a sebtében kinevezett új miniszterelnök megválasztása körül robbant ki.

Összeverekedtek a rivális képviselők a Srí Lanka-i parlament csütörtöki ülésén, miután az államfő által október végén sebtében miniszterelnöknek kinevezett Mahinde Radzsapaksze kijelentette felszólalásában, hogy a házelnöknek nem volt joga szóbeli szavazást tartani az ő és kormánya elleni bizalmatlansági indítványról, és ezzel mintegy eltávolítani őt a hivatalból.

Az államfő és Radzsapaksze szerint a szóbeli szavazás szabálytalan volt. A házelnök az államfőnek csütörtökön azzal indokolta a döntését, hogy többszöri felszólítása a gépi szavazásra sikertelen volt, ezért volt kénytelen szóbelit elrendelni.

Radzsapaksze csütörtöki parlamenti felszólalása után hívei berohantak a terem közepére, és megakadályozták, hogy az ülés folytatódjon. Majd berohantak a rivális pártok képviselői is.

Először csak kiabálás volt, de a vita tettlegességgé fajult, a mintegy 40 képviselő ököllel ütötte, különböző tárgyakkal dobálta egymást, a földre kerülőkbe bele is rúgtak.

Az egész csetepaté húsz percig tartott, majd a házelnök elhagyta a termet. Egyes sajtóértesülések szerint ezután megállapodott a pártok képviselőivel, hogy jövő szerdán ül össze ismét a parlament, Vikremeszinghe szerint azonban nincs ilyen megállapodás. A Sziriszena és Vikremeszinghe pártja által alkotott kormánykoalícióban széthúzás mutatkozott az elmúlt hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában