veszélyes munka

2018.04.24. 12:05

Őrizetbe vették a neves újságíró feltételezett gyilkosát

A szervezett bűnözéssel foglalkozó Javier Valdez mexikói tudósítót 2017 májusában lőtték agyon.

A szervezett bűnözéssel foglalkozó írásairól ismert szabadúszó újságírót, a La Jornada című napilap tudósítóját, az AFP francia hírügynökség munkatársát a most már amerikai őrizetben lévő Joaquín „El Chapo” Guzmán drogbáró erősségének számító Sinaloa szövetségi államban fekvő Culiacánban lévő irodája előtt ölték meg fényes nappal.

Alfonso Navarrete, a belügyminisztérium szóvivője nem közölt részleteket feltételezett gyilkosának a rendőrség és a főügyészség által közösen végrehajtott előállításáról.

Az 50 évesen agyonlőtt újságíró tudósítóként egyebek mellett beszámolt a Sinaloa bűnszervezeten belüli utódlási harcokról, miután Guzmánt Mexikó 2017-ben kiadta az Egyesült Államoknak. Kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos oknyomozó munkájáért 2011-ben New Yorkban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) szervezet, amely az újságírók jogainak védelmével foglalkozik, Nemzetközi Sajtószabadság Díjjal tüntette ki.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban az elkövetőről van szó, meg kell tudnunk, miért ölték meg, és főként kinek a parancsára – közölte Griselda Valdez, az újságíró özvegye az őrizetbe vétel hírére reagálva.

Valdez meggyilkolása óta több kezdeményezést tettek az újságíró emlékének megörökítésére, az Egyesült Nemzetek Szervezete és az AFP hírügynökség évente kiosztandó díjat alapított Miroslava Breach riporter és Javier Valdez emlékére, akiket 2017-ben gyilkoltak meg Mexikóban. A Breach-Valdez díjat, amelyhez az UNESCO is csatlakozott, május 3-án a sajtószabadság napján adja át a mexikóvárosi francia nagykövetség az emberi jogok védelmében kiemelkedő mexikói újságíróknak.

Civil szervezetek szerint több mint 100 újságírót öltek meg Mexikóban 2000 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában