Járvány

2020.03.22. 12:10

Orbán Viktor Szerbia elnökével egyeztetett

A koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről és állandó kapcsolattartásról egyezett meg Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke a Karmelita kolostorban tartott tárgyalásukon vasárnap délelőtt – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest, 2020. március 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Aleksandar Vucic szerb államfõt a Karmelita kolostor udvarán 2020. március 22-én. Mögöttük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: MTI / Miniszterelnöki sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A megbeszélésen – melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter illetve Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter is – országaik

kölcsönös szolidaritásáról biztosították egymást, valamint megvitatták a határokon kialakult helyzetet.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic megállapodtak abban, hogy

a lehető legnagyobb mértékben összehangolják Magyarország és Szerbia védekezését a járvány ellen.

Ennek érdekében a két kormány közötti folyamatos online és személyes kapcsolattartásról döntöttek – ismertette Havasi Bertalan.

A magyar miniszterelnök saját Facebook-oldalán is közzétett egy képet a találkozóról, a következő üzenettel:

„Bajban ismerszik meg a jó barát!”

Szijjártó Péter: Szerbia és Magyarország összehangolja védekezését

A külgazdasági és külügyminiszterazt követően nyilatkozott, hogy Szerbia pénzügyminiszterével, Sinisa Malival tárgyalt.

A magyar külügyminiszter kiemelte: a magyarok és a szerbek szoros egymásrautaltságban élnek, különösen az ilyen súlyos kihívással érintett helyzetekben.

Szijjártó Péter elmondta: szerb kollégájával folyamatos forródrót-összeköttetésben vannak. Vasárnapi megbeszélésükön áttekintették a határokon kialakult helyzetet. Egyetértettek abban,

fontos kötelességük a folyamatos áruforgalom fenntartása a szerb és a magyar emberek ellátása érdekében. Mint kiemelte: a két ország között több mint 2,5 milliárd eurónyi volt a kereskedelmi forgalom tavaly.

Megállapodtak abban is, hogy összehangolják a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépéseiket is – közölte a miniszter, hozzátéve: a következő időszakban folyamatosan tájékoztatják majd egymást.

A cél, hogy a lehető legjobb választ tudják adni a súlyos kihívásokra

- szögezte le Szijjártó Péter.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Aleksandar Vucic szerb államfőt a Karmelita kolostor udvarán 2020. március 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában