uniós csúcs

2020.10.01. 15:40

Orbán Viktor: ma és holnap Brüsszelben védjük a magyarok érdekeit

A kormányfő az EU-csúcsra utazott az unió központjába.

Brüsszel, 2020. október 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Igor Matovic szlovák kormányfõ (b-j) a visegrádi országok (V4) egyeztetésén, a brüsszeli EU-csúcs ülése elõtt 2020. október 1-jén. MTI/EPA/Benko Vivien Cher

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Benko Vivien Cher

„Ma és holnap Brüsszelben védjük a magyarok érdekeit. Mert Magyarországnak működnie kell” – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Orbán Viktor Brüsszelbe indulása előtt nyilatkozva elárulta: az uniós csúcsértekezleten minden bizonnyal szóba kerül majd a koronavírus-járvány okozta válság hatásait enyhítő uniós pénzügyi csomag és annak jogállamisági elvekhez kötésének témája, amely utóbbit néhány tagállam (jellemzően az úgynevezett „fukarok”) erősen szorgalmaz. Orbán Viktor a vita kapcsán megjegyezte: ha a mostani keretek között nem sikerülne megindítani a pénzügyi alapot, a tagállamok kormányközi megállapodás keretében még mindig elfogadhatják.

Arról is szólt, hogy a mostani EU-csúcson a tervek szerint alapvetően inkább külpolitikai témák szerepelnek a napirenden, így a Törökországgal kialakítandó kapcsolat, a Kínával való hosszabb távú kapcsolat kérdése és a Fehéroroszországban kialakult helyzetre adandó uniós válasz.

A Magyarországot egy interjúban „beteg demokráciának” nevező cseh uniós biztos Věra Jourovával, az Európai Bizottság liberális alelnökével kapcsolatban a miniszterelnök továbbra is várja Ursula von der Leyen bizottsági elnök válaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában