Járvány

2020.03.16. 11:30

Orbán Viktor: lezárjuk a határokat, minden rendezvényt betilt a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalását azzal kezdte, múlt hét végén a kormány veszélyhelyzet kihirdetéséről döntött.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Napirend előtt szólalt fel Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben, a téma természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezés és az azzal kapcsolatos intézkedések voltak.

A kormányfő elmondta, hogy egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel állunk szemben – írja a Magyar Nemzet.

A járvány nemcsak ismeretlen, hanem sokkal gyorsabban is terjed, mint a korábbi betegségeket okozó vírusok – tette hozzá Orbán Viktor.

Nincs gyógymód, nincs vakcina ezért nem sikerült eddig megállítani a terjedését – folytatta a miniszterelnök, aki elmondta azt is, hogy a folyamatokat a magyar virológusokból álló kutatócsoport is folyamatosan figyelemmel kíséri.

Egy, a világ másik felén kitört járvány terjedt el az európai kontinensen – emlékeztetett rá a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy minden ország maga dolgozza ki a válságkezelési tervét, így tesz hazánk is.

„Mindenkivel konzultálunk, a szomszédainkkal is, de a felelős döntéseket mi magunk hozzuk meg” – tette hozzá Orbán Viktor. A szomszédaink közül az Ausztriával való együttműködés a legfontosabb, főleg azért mert Ausztria szomszédos a járványban leginkább érintett európai országgal, Olaszországgal.

A kormányfő parlamenti beszédében mindenkit arra kért, hogy ebben a helyzetben a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járja.

Bármekkora is most a veszély, a legszélesebb nemzeti összefogásra van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő beszédében mindenkinek köszönetet mondott azért, hogy elfogadják a szokatlan korlátozásokat, ebből jön majd még jó néhány. „Köszönöm, hogy betartják a szabályokat és köszönöm, hogy elfogadják a hatóságok ajánlásait, melyeknek a száma szintén szaporodni fog. Ez a legfontosabb erőtartalékunk, az összefogás és a fegyelmezettség, éljünk vele és használjuk ki” – emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezt követően úgy folytatta, hogy a mai tudás szerint a koronavírus-járvány terjedése három szakaszra bontható:

Vannak az egyedi megbetegedések, ezután következnek a csoportos megbetegedések, majd a tömeges megbetegedés.

Magyarország eddig az első szakaszban volt, a következő napokban azonban át fogunk lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Azt látjuk, hogy amíg nincs vakcina, a világ minden országában, így Magyarországon is egyetlen esélyünk van, ez pedig a vírus terjedésének mérséklése – tette világossá a tényeket a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, hogy ennek érdekében a társas találkozások, a kontaktusok számát kell csökkenteni.

A kormányfő pontokba szedve ismertette azt, hogy az eddigiek során milyen intézkedések történtek ez ügyben:

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet kihirdetése az ország teljes területére.

Beutazási tilalom elrendelése Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Izraelből a nem magyar állampolgárok számára

- az ezen országból érkező magyar állampolgárok számára karantén elrendelése.

A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartásának betiltása.

A lejáró iratokat a veszélyhelyzet idején nem kell határidőre megújítani.

A magyarországi egyetemeken intézménylátogatási tilalom lépett érvénybe, az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg.

Külföldi osztálykirándulások betiltása.

A diákok nyári kéthetes nyelvtanulása bevezetésének egy évvel történő elhalasztása.

A kormányfő tájékoztatása szerint az operatív törzs hétfő reggeli ülését követően újabb döntéseket hoztak:

Lezárjuk Magyarország határait – jelentette be Orbán Viktor. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére – húzta alá a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy az erről szóló nemzetközi egyeztetések már zajlanak.

Ma éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltjuk, sporteseményekre is legfeljebb, ha vállalják a szervezők, zárt kapuk mögött kerülhet sor, de legjobb, ha még úgy sem. A szórakozóhelyeket, a mozikat bezárjuk a kulturális intézményeknél, látogatási tilalmat vezetünk be. Az éttermek, a kávézók és az üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, a patikák és a drogériák – sorolta az intézkedések kiterjesztését a kormányfő, aki azt is elmondta, hogy az a javaslatuk, hogy a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el.

Idős polgártársainknak, a szüleinknek és nagyszüleinknek pedig azt üzenjük, hogy ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kérjük őket, hogy legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen is veszélyes – emelte ki a parlamentben a miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. december 10-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában