Ország-világ

2021.06.18. 07:27

Orbán Viktor: az újraindításban éllovasok vagyunk Európában – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az oltások tekintetében másfél hónapnyi előnyünk van az unió országaihoz képest, mivel hamarabb szereztünk vakcinát és gyorsabban oltottunk – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az újraindítás terén éllovasok vagyunk Európában.

Arról is beszélt, hogy mindenki megkönnyebbült, és talán már csak ő az egyetlen kivétel, akit aggaszt, hogy van hárommillió ember, aki nem vette fel az oltást. „A magyar olyan, hogy ha a közvetlen veszély enyhül, azt gondolja, túl is vagyunk rajta” – vélekedett a kormányfő.

Beszámolt róla, hogy Angela Merkellel is beszélt az ottani helyzetről. A német kancellár reméli, hogy Németországban nem fog megállni az átoltottság 50-60 százalék körül.

„Van hárommillió potenciális betegünk”

– húzta alá Orbán Viktor, aki mindenkit arra kért, hogy vegye fel a vakcinát.

„Akik be vannak oltva, azok védettek minden eddig megjelent variánssal szemben”

– erősítette meg a miniszterelnök. Szerinte az a probléma, hogy az egyes mutációk a ritkábban fellelhető betegeket fogják megtalálni.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Ez a törvény a gyermekek védelmében született

A miniszterelnök a melegellenesnek mondott pedofiltörvény kapcsán elmondta: azzal kapcsolatban leginkább a melegek véleménye számít.

„Ha elolvassák, akkor láthatják, hogy 18 éven felüliekre nem vonatkozik a törvény, mivel ez a gyermekek védelmében született”

– hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: ez egy szabad ország, mindenki úgy él, olyan orientációval, amivel szeretne.

A miniszterelnök véleménye, hogy a gyermekeket védeni kell. „Ha továbbolvassák, akkor láthatják, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőkre tartozik. Ezt semmilyen intézmény nem veheti át” – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor közölte, hogy van az államnak gyermekvédelmi kötelezettsége, de a gyermek az anyáé és apáé, ezért a szülők jogait garantálni kell. Meg kell védeni a gyermekeket az olyan tartalmaktól, amik veszélyesek. Az iskolának és az államnak a szülők jogait tiszteletben kell tartani.

A fiataloknak azt üzente a miniszterelnök, hogy meg kell várni a 18 éves korhatárt, és akkor a felnőtté vált gyermekek dönthetnek arról, hogy mit akarnak csinálni.

„Az Európai Unió nem fog ezen fogást találni” – tette hozzá.

Méreg az adóemelés

„Minden olyan törekvés, ami a gazdaság rugalmasságát csökkenti, az rontja a versenyképességet”

– jelentette ki Orbán Viktor a költségvetés témájában. Úgy fogalmazott, Magyarország a pénze nagy részét abból állítja elő, hogy nemcsak magunk, hanem mások számára is képesek vagyunk termékeket előállítani. „Exportorientált ország vagyunk, abból élünk, hogy olcsóbban, pontosabban és megbízhatóbban tudunk termelni, mint mások – jelentette ki Orbán Viktor. – A brüsszeli adótervezetek ezt az előnyünket elvennék, emiatt nem értünk egyet a globális minimumadó ötletével” – tette hozzá a kormányfő.

„Az adóemelés a magyar gazdasági rendszer számára méreg”

– szögezte le.

A költségvetési hiányról azt mondta, még nem tartunk ott, hogy mi hitelezzünk másoknak, de a nemzeti kormány célja változatlan ebben a tekintetben. Orbán Viktor oda szeretne eljutni, hogy az államadósság a nulla közelében legyen, de ez a következő pár évben még nem reális.

„Nehéz helyzetben vagyunk, ahol vissza kell állítanunk az élet derűs, gyarapodó hangulatát” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a liberális közgazdászok azt mondják, hogy a jelenlegi helyzetben kell az államadósságot csökkenteni, és az állami tartalékokat felhalmozni. A miniszterelnök szerint most az embereknek kell pénzt adni: 13. havi nyugdíjat, adómentességet a fiataloknak, a családosoknak pedig vissza kell adni az adót – sorolta a politikus.

„Nem most van itt az ideje, hogy az államadósságot radikálisan csökkentsük, de majd vissza kell térnünk erre a pályára”

– összegzett Orbán Viktor.

„Általában is igaz, hogy keresni kell azokat a lehetőségeket egy összetartó társadalomban – és a magyar egy összetartó társadalom –, hogy minél több kérdésben kikérjük az emberek véleményét egy kérdésben” – mondta el a nemzeti konzultáció kapcsán a kormányfő.

Meg kell erősíteni a biztonságot

Orbán Viktor a kihívások kapcsán hangsúlyozta: nem fog minden úgy menni, mint a válság előtt, mivel az annyira megrázta a világot, hogy az embereket abba az irányba fordítja, hogy másképp kell kémlelni a jövőt.

„A biztonságot meg kell erősíteni, új kihívások várnak ránk, ezért az új célokat kell kijelölni. Egyetértésre van szükség a célokban, hogy milyen pillérekre van szükség akár a migráció, a járványok vagy a gazdaság védelmében”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Két nagy kérdés van jelenleg Brüsszelben az asztalon – az egyiket a déli országok tették oda, akiknél növekszik a migrációs nyomás, és most újra azt szeretnék, hogy más országok vegyék át a migránsokat tőlük.

„A migráció rossz dolog” – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte nem iktatható ki a migráció, vannak helyzetek amikor menekülni kell, de abban kell segítenie az EU-nak, hogy az eredeti lakhelyükön tudjanak teljes életet élni azok az emberek, akik elvándorolnának.

A másik vita a klímavédelem költségeiről szól – részletezte Orbán Viktor. Szerinte

a költségeket ebben a kérdésben a klímarombolóknak kell megfizetniük, nem a magyar családoknak. A brüsszeli javaslat például az autótulajdonosokra szabna ki gépjárműadót.

A NATO-csúcsról azt mondta, az ország védelmét kell megszervezni. Négy olyan vonala van a védekezésünknek, ahol meg tudjuk állítani a migrációt, Afganisztán, Mali, majd Törökország, aztán Szerbia déli határa, végül a magyar határon épített kerítés, ami az utolsó opció arra, hogy megállítsa a migránsokat. „A saját érdekünket védjük, azért vagyunk katonailag jelen Afganisztánban, más közép-európai országok pedig Maliban állomásoztatnak csapatokat, ezt a védvonalat a franciák jelölték ki” – magyarázta Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában