Európai Unió

2019.04.15. 19:03

Orbán Viktor: csak a Fidesz-KDNP képes kellő súllyal képviselni Magyarországot

Csak a kormánypártok alkalmasak arra, hogy kellő súllyal, komolysággal képviseljék Magyarországot a nemzetközi színtéren, hogy kiálljanak a magyarokért Brüsszelben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szabadkán, a Városháza dísztermében tartott európai parlamenti választási kampányrendezvényen.

Szabadka, 2019. április 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (középen, j) társaságában érkezik az európai parlamenti választások kampányrendezvényére a szabadkai városházán 2019. április 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Szecsődi Balázs

A kormányfő az összetartozás szempontjából szimbolikusnak nevezte, hogy az első EP-választási kampánygyűlését Szabadkán tartja. Úgy fogalmazott:

lassan az egész Kárpát-medencében megfogalmazódik az az érzés, hogy a magyarok hiába élnek 7-8 ország területén, mégis összetartoznak, ami nemcsak történelmi tény, hanem feladat, kihívás a jövőre nézve.

Orbán Viktor közölte:

a múltban kevesen gondolták volna, hogy Magyarország olyan anyaországgá válik, amely minden fórumon, a legerősebb országokkal szemben is képes kiállni a határon túl élő magyarokért.

Hangsúlyozta, hogy jelentős anyagi forrásokat bocsátottak a külhoni magyarság rendelkezésére.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a szabadkai városházán
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Azt a magyarországi pártot pedig, amely szerint még szavazati jogot és kettős állampolgárságot sem kellene adni a határon túli magyaroknak, leszavazzák a választók – jegyezte meg a kormányfő.

A Vajdaságban is megállítják az elvándorlást

Beszédében, amint azt már a szerb miniszterelnökkel néhány órával korábban megtartott sajtótájékoztatóján is megtette, kiállt Szerbia európai uniós csatlakozásának támogatása mellett. Közölte, hisz abban, hogy Szerbia hamarabb tagja lesz az EU-nak, mint azt sokan gondolják, ami a szerbeknek, a szerbiai magyaroknak és az EU-nak is érdeke.

A bővítés nem tehertétel, hanem új lehetőség az uniónak is – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: szép lassan megjelennek azok az európai vezetők, akik pontosan tudják, hogy a következő évek feladata a Balkán integrálása az EU-ba.

Orbán Viktor miniszterelnök és Ana Brnabic szerb kormányfő a közös sajtótájékoztatón
Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő kiemelte, Magyarországnak is érdeke, hogy az EU-n belül minél nagyobb számban legyenek közép-európai országok.

Arról is szólt, hogy

az anyaország segítségével a Vajdaság is képes lesz az elvándorlás megállítására.

Ha a tervek valóra válnak, elérhető, hogy az elvándorlás mértéke lassuljon, aztán meg is forduljon a Vajdaságban – mondta.

Magyarországon ez megtörtént: már kevesebben mennek külföldre munkát vállalni, mint amennyien visszajönnek – mutatott rá a kormányfő, megjegyezve, hogy várakozása szerint a következő három évben ez a folyamat még látványosabb lesz, és megindul a nagyarányú visszaáramlás.

Orbán Viktor miniszterelnök a szabadkai városháza pulpitusánál
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjáról szólva Orbán Viktor jelezte, hogy idén is érkezni fog a térségbe 7-7,5 milliárd forint.

Beszédét azzal zárta, hogy mind Magyarországon, mind Szerbiában adott a politikai stabilitás, így ha most megragadják a lehetőségeket, a következő 3-4 évben 8-10 év munkáját is el lehet végezni.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (középen, j) társaságában érkezik az európai parlamenti választások kampányrendezvényére a szabadkai városházán 2019. április 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában