Új út

2019.05.01. 10:09

A Néppártnak együtt kell működnie Salvinivel a magyar kormányfő szerint

Matteo Salvinit, a Liga olasz kormánypárt vezetőjét nevezte Európa jelenlegi legfontosabb emberének a migráció megállítása és az EU átalakítása terén Orbán Viktor miniszterelnök, akivel a La Stampa olasz napilap közölt interjút szerdán, Salvini magyarországi látogatása előtt.

Milánó, 2018. augusztus 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdete elõtt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Paktum Salvinivel egy új Európáért című interjúban Orbán Viktor azt mondta, hogy az Európai Néppárt (EPP) öngyilkosságra készül, és „elsüllyed”, ha ismét az európai baloldalhoz akarja kötni magát. Hangsúlyozta, hogy a EPP egyre sikertelenebb, egyre kevesebb néppárti miniszterelnök van Európában, és az EPP-nek májustól kevesebb mandátuma lesz. Arra a kérdésre, hogy nem a kizárás ítélete vár-e a Fideszre a néppártban, a pártelnök-miniszterelnök megjegyezte, hogy ítélettel az EPP-nek kell szembenéznie, mégpedig a választókéval.

„Ne kössük össze magunkat a baloldallal, keressünk egy másik utat, az európai jobboldallal való együttműködés útját! Nem tudjuk, Salvini milyen formációt tud majd létrehozni, de reméljük, hogy erőset. A néppártnak együtt kell működnie az európai jobboldallal”

- jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a Salvini vezette jobboldal és az EPP közeledésében a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországnak (FI) van kulcsszerepe.

„Olaszországból sem szeretnénk migránsokat”

Orbán Viktor a jelenlegi Európa legfontosabb emberének nevezte Matteo Salvinit. Elmondta, hogy Salvini olasz miniszterelnök-helyettesként, a római kormány belügyminisztereként érkezik Magyarországra csütörtökön, de a jelenlegi legnagyobb olasz politikai erő, a Liga vezetőjével pártügyekről is egyeztetnek. A többi között Röszkére is ellátogatnak, hogy „megmutassuk neki, hogyan védjük mi a határt”. Orbán Viktor úgy vélte, Matteo Salvinivel „sorsközösségben” vannak: „mindketten támadásokat szenvedünk el. Ő az a hős, aki elsőként állította meg a tengeren keresztüli migrációt, mi a szárazföldön tettük ezt”.

Az országos La Stampában és más kisebb olasz napilapban is egyszerre megjelent interjúban Orbán Viktor példaként hozta fel, hogy

az olaszok meg szeretnének „szabadulni” a hozzájuk érkezett migránsoktól, ezért szétosztásukra Brüsszel „ideológiát talált ki”, és elnevezte szolidaritásnak.

A magyar kormány álláspontja viszont az, hogy megakadályozza, hogy Magyarországra jöjjenek a migránsok, így azt sem szeretné, ha most Olaszországból kerülnének át Magyarországra.

A miniszterelnök az első érkezési országban menedékkérelmi jogot biztosító dublini rendeletet halottnak nevezte, mivel ez „olyan jogszabály, amelyet senki sem tart be, nem létezik”.

„Ma három Európánk van”

Megállapítása szerint a migrációra nincs közös európai megoldás: egy, az uniós pénzügyminiszterek tanácsához hasonló testületet javasol, hogy a schengeni országok belügyminiszterei kormányközi megoldásokat találjanak.

Ami a migrációt illeti, „Brüsszelnek, a bizottságnak és az Európai Parlamentnek tehát félre kell állnia”

- jelentette ki.

Kifejtette, hogy Európa eddigi politikai egyensúlya felbomlott, ezért újat kell teremteni. „Ma három Európánk van, de úgy teszünk, mintha csak egy lenne” – mondta Orbán Viktor, aki szerint az első az eurózóna Európája, a második a biztonságé, a harmadik a közös piacé. „Ezek egymástól különbözőek. Fontos, hogy mindenki maga döntse el, melyik csoportba vagy csoportokba akar tartozni” – tette hozzá. Összegzése szerint Magyarország számára a Brexit útja nem járható, de a politikai integráció, az európai egyesült államok „lázálma már egy másik történet”.

„Patrióta vagyok”

A nacionalizmus veszélyét firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt, nem osztja a nacionalizmus negatív értékelését, és jelenleg a veszélyt Brüsszelben látja.

„A brüsszeli elit azt mondja, hogy mi a nacionalizmust tápláljuk, mi viszont úgy gondoljuk, hogy a brüsszeli elit az, amely nagy veszélyt gerjeszt azzal, hogy birodalmat akar kiépíteni. De rendben, hagyjuk magunk mögött a nacionalizmussal kapcsolatos terminológiai küzdelmet, írja azt, hogy patrióta vagyok”

- mondta.

Orbán Viktor hozzátette, azt sem osztja, hogy a nyugati multikulturalizmus képviseli a fejlődést. Ezzel szemben Magyarország nem akarja feladni identitását, és a kereszténységet tartja nemzetmegtartó erőnek – hangoztatta.

Salvini a kultúráját védő Európát építene Orbánnal

Egy „másfajta”, határait és kultúráját védő Európa építésének érdekében utazik Magyarországra az olasz kormányfőhelyettes csütörtökön. Matteo Salvini, akit Orbán Viktor miniszterelnök is fogad, egy európai parlamenti választási kampányeseményen beszélt erről Tivoliban szerdán.

Matteo Salvini kitért Orbán Viktor egyik megjegyzésére, amely a La Stampa című olasz napilapban jelent meg. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az Európai Néppártnak nem a baloldallal, hanem a Matteo Salvini vezette jobboldallal kell együttműködnie.

„Ez a választóktól függ, attól, miként szavaznak az olaszok: ha a Ligát választják, akkor amit Olaszországban teszünk, azt cselekedjük Európában is, mindenkivel szövetkezve, kivéve a baloldalt”

- mondta a politikus.

Matteo Salvini tavaly augusztus 28-án Milánóban fogadta Orbán Viktort. Akkor az olasz politikus európai politikai paktumot hirdetett a mandátuma végéhez érkező Európai Parlament és Európai Bizottság leváltására.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdete előtt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában