Ország-világ

2020.11.26. 17:00

Orbán Viktor: Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Miniszterelnökség épületében, a budavári Karmelita kolostorban tárgyalt ma délután. A megbeszélést követő rendkívüli sajtótájékoztatón a két kormányfő világossá tette: Magyarország és Lengyelország továbbra is együtt harcol majd az igazukért.

Budapest, 2020. november 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ találkozója a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. A tárgyalás napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepel, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

„A lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog”- köszöntötte a lengyel kormányfőt a tárgyalást követő rendkívüli sajtótájékoztatón Orbán Viktor. A mai találkozó napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.

A magyar miniszterelnök hozzátette: nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk – mondta Orbán Viktor. Ami némi felhőt csalt az égre, hogy van egy jelentős vita az Európai Bizottság és az Európai Parlament között.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő találkozója a Karmelita kolostor előtt, a budai Várban
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor elmondta: a júliusi csúcson hosszas vita után létrejött egy megállapodás és felhatalmaztuk a német elnökséget, hogy az év végére legyen egy összhang. Ezt az összhangot nem sikerült megteremteni – tette hozzá. Továbbra is napirenden van az a javaslat, ami kezelni próbálja a joguralmi kérdéseket és a gazdasági válságkezelést, ez az álláspont nem egyezik a magyar kormány álláspontjával – mondta az Origo tudósítása szerint kormányfő.

Létrejött egy magyar-lengyel közös nyilatkozat – mondta Orbán Viktor. Egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket ebben a vitában, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan.

A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak – fejtette ki Orbán Viktor.

Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor lépnem kell

- mondta a kormányfő. Elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás és a genderkérdésben is vitás kérdések vannak az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Téved, ha azt hiszik, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani – mondta Orbán. A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell – tette hozzá.

Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap.

Orbán Viktor kijelentette: Felelőtlen az, aki a joguralmi és válságkezelési kérdéseket összetolja. A jogállamisággal kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez

- tette hozzá. A költségvetéshez szükséges szavazataink nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek – tette hozzá.

Morawiecki: ez az út az EU széteséséhez vezethet, ez ellen szeretnénk védekezni

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult.

Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb eszközöket behoz

- tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje – mondta a kormányfő.

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz – mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik és ezt értékelni kell – tette hozzá.

A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet a napirendre

- mondta Morawiecki.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostor előtt
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására.

Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni

- tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás. Az országok egységét és szuverenitását is védjük – mondta.

Morawiecki szerint képesek lesznek meggyőzni az igazukról egyre több uniós országot. A volt portugál külügyminiszter szerint is lehet, hogy igaza van Lengyelországnak és Magyarországnak.

Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió és jól szolgálhat a gazdasági problémák megoldására

- tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában