magyar-azeri kapcsolatok

2019.10.14. 21:23

Orbán Viktor: a gazdasági együttműködés erősítése a következő lépés (videó)

A miniszterelnök a Türk Tanács ülésére érkezett az azeri fővárosba, ahol nemcsak az azeri elnökkel, de Recep Tayyip Erdogannal is tárgyalt.

Orbán Viktor Bakuban

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A gazdasági együttműködés erősítése a következő lépés a magyar-azeri kapcsolatokban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Bakuban, ahol fogadta őt Ilham Aliyev azeri elnök.

Orbán Viktor, miután kíséretével megérkezett az azeri fővárosba, az elnöki palotában tartott találkozón arról beszélt, mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak.

A miniszterelnök elmondta, vannak már magyar befektetések Azerbajdzsánban, és az együttműködés további lehetősége is nagyon ígéretes.

A kormányfő azt is mondta, méltányolja, hogy az azeriek jóindulattal és jó szemmel tekintenek a magyarokra. A magyar miniszterelnök és az azeri elnök aktuális európai témákról is tárgyalt.

Orbán Viktor a Türk Tanács ülésére érkezett az azeri fővárosba, a tanácskozást kedden tartják. A Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Kirgizisztán. Magyarországnak megfigyelői státusza van a szervezetben.

A miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is hétfőn Bakuban.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek kifejtette: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját.

A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, Orbán Viktor pedig azt mondta, nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.

Recep Tayyip Erdogan továbbá megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren – közölte Havasi Bertalan.

Végül a török elnök legutóbbi budapesti látogatását felidézve megállapították: a felújított és akkor átadott Gül Baba türbéje a török és a magyar polgárok szemében egyaránt közkedvelt helyszín lett a magyar fővárosban – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Ilham Aliyev azeri elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Bakuban 2019. október 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában