miniszterelnöki interjú

2020.10.04. 07:34

Orbán Viktor: az EU vezetői segítség helyett Soros-jelentéssel támadnak – HALLGASSA MEG!

Átszervezéseket kell végrehajtani az egészségügyben és növelni annak teherbírói képességét. Az egyházi, állami és az önkormányzati egészségügyi intézményekben, egységes szabályrendszert hoznak létre, mert jelenleg 8-10 féle különböző jogviszonyban állnak orvosok. Az EU alelnökének magyarokkal szembeni kirohanása kapcsán a miniszterelnök beszélt a jogállamisági jelentésről is, melyet szerinte csak Soros-jelentésnek lehet hívni, mivel az abban megjelölt 13 forrásból 12 szervezetet Soros György fizet.

Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Nehéz időszakon vagyunk túl és nehéz időszak előtt állunk, mert a vírus gyorsabban fertőz, mint korábban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hozzátéve, hogy amíg nincs vakcina, addig a védekezésé a főszerep – írja a hirado.hu.

A kormányfő szerint tudjuk tartani a lépést a vírussal, a szakértők álláspontja pedig az, hogy egyszerre 200 000 fertőzött esetén, 16 000 kórházi ággyal és 800-1000 darab lélegeztető géppel az ország fel tudja venni a harcot a koronavírussal szemben. „A kormány elfogadja, amit a szakértők mondanak, de ha mégis tévednének, akkor nagy baj lehet, ezért

minden területen kétszeres kapacitással készülünk”

– mondta Orbán Viktor. Ennek megfelelően 400 000 fertőzöttet el tud látni az egészségügyi rendszer, amihez szükség esetén 32 000 kórházi ágy és kétezer lélegeztető gép, valamint az ezek működtetéséhez szükséges megfelelő mennyiségű ápoló és orvos áll rendelkezésre.

Orvosi béremelés

A kormányfő az orvosi béremelésről elmondta, hogy ezzel

történelmi adósságot törleszt a kormány az orvosok felé.

Egyszerre kell átszervezéseket végrehajtani az egészségügyben és növelni teherbírói képességüket – tette hozzá.

Várhatóan a második hullám hosszabb lesz és ha így marad, akkor nem fogják bírni az orvosok. A béremelésről volt vita a kormányban is, mert most a munkahelyek megvédése és a korábbi életszínvonal megtartása a cél.

Itt meghallgathatja a teljes beszélgetést:

Egységes egészségügyi munkajogviszonyt hozunk létre az egyházi, állami és az önkormányzati egészségügyi intézményekben, egységes szabályrendszert, mert jelenleg 8-10 féle különböző jogviszonyban állnak orvosok.

Az egészségügyben a döntések egy része nem jogi, hanem orvosetikai kérdés, amelyek az orvosi kamarához tartoznak. Jó állapotban van a Magyar Orvosi Kamara. A legfontosabb, hogy orvosetikai szempontból jól menjenek a dolgok. Beszélt arról is hogy átütő erejű béremelésre számíthatnak az orvosok és kivezetik a hálapénzt.

„Nem minden orvost érint azonos mértékben a változás, valaki jobban, valaki kevés jobban jár. Nincs egységes szám, a kormány a MOK által kidolgozott javaslatokat fogadtuk be”tette hozzá.

A Soros-jelentés, Vera Jourová tiszteletlensége a magyarokkal szemben

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről a kormányfő úgy fogalmazott: az események sorrendje rajzolja ki a teljes képet. Először az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott egy migrációs tervet, amely a V4-eknek nem fogadható el, majd a brüsszeli bizottság alelnöke – Vera Jourová – megtámadta Magyarországot, „tökkelütöttnek nyilvánította a magyarokat”, ami nem megy, ugyanis „van egy vörös vonal”.

Az EU egyik vezetője nem beszélhet tiszteletlenül az unió egyetlen országának polgárairól, így a magyarokról sem – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve:

ha ezt a németekről vagy franciákról mondta volna, „egy perc után kirúgták volna”.

„Azonos elbánást akarunk, bennünket ugyanúgy nem lehet sértegetni, mint ahogy nem lehet a németeket vagy a franciákat” – tette hozzá.

E „támadás” után kiadták a jogállamisági jelentést, amelyet a miniszterelnök Soros-jelentésnek tekint, mert az abban megjelölt 13 forrásból 12 szervezetet Soros György fizet. Ezért nyílt, összehangolt támadásnak nevezte a jelentést.

Azt tanácsolta az Európai Bizottságnak, hogy jobban mérje fel az erejét és az EU előtt álló kihívásokat, mert a kontinens egy világjárványtól szenved, így egyetlen feladat van, a védekezés, erre kellene összpontosítani, ehhez képest megtámadják a tagállamokat, újra előveszik a migráció kérdését, és „érthetetlen jogállami vitákat generálnak”.

Jelezte azt is, hogy az Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelére – melyben elengedhetetlenül szükségesnek nevezte Vera Jourová tisztségéből való távozását – még nem kapott választ.

Pénzügyi kiéheztetés?!

A műsorban arról is kérdezték Orbán Viktort, hogy a német országos közszolgálati rádió utólag javította a Katarina Barley európai parlamenti (EP) alelnökkel készült interjúról szóló cikkét, amelyben az állt, Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország, mert ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű. A rádió szerint az alelnök valójában Orbán Viktorral kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

A miniszterelnök mindezt úgy kommentálta: 30 éve az EP nem volt ilyen közönséges, taszító hely, mint amivé most teszi néhány ember.

„Hogy lehet azt mondani – különösen olyan történelmi előzményekkel a háta mögött valakinek, mint amivel a németek rendelkeznek -, hogy akkor most ki fogunk éheztetni néhány országot?”

- tette fel a kérdést.

Még tanulságosabbnak nevezte ugyanakkor, hogy a magyar és a lengyel tiltakozás után „egész egyszerűen tökfilkónak, gyengeelméjűnek néztek minket, és azt mondták, nem is a nő mondta (...), mi meghamisítottuk. A Rákosi-időkben láttunk ilyet, amikor önkritikát gyakorolva nyilvánosan megtépték az ingjüket: nem a politikus volt a hibás, hanem mi”.

„Milyen állapotok vannak abban az országban a demokrácia, a sajtószabadság meg a médiapluralizmus szempontjából?” – vetette fel a kormányfő.

Minden rosszul van ütemezve Brüsszelben

Álláspontja szerint az nyomasztja az európai politikusokat, hogy a „tortaszelet” folyamatosan csökken, hiszen míg az EU húsz éve 24-25 százalékkal járult hozzá a világ összteljesítményéhez, addig ma csak 15-tel. Ez az a nyomás, amit a politikusok éreznek, feszültség van otthon, stagnál, romlik az életszínvonal, magas az államadósság – mondta.

Ám a bajok gyökerének beazonosítása helyett a nemzetek egymásnak esnek – hívta fel a figyelmet, aláhúzva: az EU vezetőinek ilyenkor

az lenne a dolguk, hogy „hűtsék a rendszert”, segítsék a tagállami együttműködést, ahelyett azonban sértegetnek, „migrációval, Soros-jelentéssel” támadnak, vagyis „pont az ellenkezőjét teszik az uniós bürokraták, mint amit egyébként egy ilyen civilizációs világpillanatban tenniük kellene”.

A koronavírus-járvány miatt tervezett EU-s pénzügyi alapról Orbán Viktor kifejtette: a 30 éven át visszafizetendő közös hitel gondolata nem tetszik Magyarországnak, de hajlandó részt venni benne, mert vannak olyan nehéz helyzetben lévő uniós gazdaságok, amelyeknek azonnal pénz kell. Az úgynevezett „fösvények csoportjába” tartozó tagállamok azonban „olyasmiket mondanak, ami az egész dolgot meghiúsíthatja” – folytatta. Erre az esetre a magyar kormány javaslata az, hogyha meghiúsul a közös hitel, akkor azok álljanak össze, akiknek szükségük van rá, ez lenne a kormányközi alapú, az EU intézményeinek bevonása nélküli megoldás. Hozzáfűzte: örülne, ha elkerülhető lenne ez az eset, de ha bekövetkezik, magyar szempontból az sem tragédia.

„Minden rosszul van ütemezve Brüsszelben, járvány van, védekezés, azzal kellene foglalkozni,

és nem bonyolult jogi feltételeket támasztani a pénzügyi kifizetésekhez, mert ez néhány ország megrendülését is okozhatja” – összegzett.

A vörösiszap-katasztrófa

Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa, amikor egymillió köbméternyi víz és mérgező vörösiszap elegye elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit – hangzott el az adásban. A katasztrófában

tízen életüket vesztették 123 ember súlyos égési sérülést szenvedett

és óriási anyagi kár keletkezett.

A kormányfő elmondta, hogy nem hagyták magukra az ott élőket, újjáépítették a környéket, amely az összefogás erejét és az országunk nagyságát is mutatja.

„Ha valaki látni akarja, mitől nagyszerű ország Magyarország, akkor nézze meg a katasztrófa előtti és utáni képeket” – mondta a kormányfő.

„Ha kicsit is pechesebbek vagyunk, vagy a Jó Isten nem figyel ránk, akkor ott több százan is meghalhattak volna” – mondta, hozzátéve, hogy ez nem sokon múlott.

Hagyják békén a gyerekeinket

Végül arról az új mesekönyvről, amelyben a királyfi királyfival házasodik, a királylány pedig feminista, leszbikus, a kormányfő úgy fogalmazott: a homoszexualitás megítéléséhez kapcsolódó viták szövevényesek. Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak, ezek alapját

„egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja, tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben,

sőt a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat (...) is jól viseljük” – fejtette ki.

„Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket” – mondta Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában