Ostrom alatt áll Európa

2021.02.10. 10:07

Olaszországban elterelték a figyelmet a migrációról

Igor Gelarda, a jobboldali Liga politikusa szerint drámai helyzet bontakozik ki Szicíliában.

A kedvező időjárási viszonyok és az ideális hajózási körülmények, valamint a politikai bizonytalanságok ösztönzőerővel hatnak az Olaszország irányába induló bevándorlókra. A belpolitikai viszályok következtében hatalmas embertömegek indulása, valódi elvándorlás várható Líbiá­ból – írja a Magyar Nemzet az Il Giornale napilap alapján, amely úgy becsüli, idén is rekordot dönthet az Olaszországba érkező bevándorlók száma.

Az év első hónapjában teljes erőbedobással működésbe léptek a Földközi-tengeren a civil szervezetek. Az önállóan érkező kisebb bárkák közeledése is folyamatos Lampedusa szigetén, amelyeknek utasait aztán az olasz parti őrség segíti a szárazföldre. Az elmúlt évek adatai akár megháromszorozódhatnak, ha nem történnek komoly belbiztonsági korlátozások – vélik szakértők. A Líbiából érkező hajók közvetlenül léphetnek kapcsolatba és kérhetnek segítséget az Alarm Phone szolgálaton keresztül, mely már most jelezte, hogy folyamatosak a segélyhívások. A legtöbb jelzés a Tripoli keleti vidékén elhelyezkedő településekről érkezik. Ez a térség az embercsempészek tevékenységének melegágyaként közismert – hívja fel a figyelmet a jobboldali napilap.

Giorgia Meloni sajtóközleményben hívta fel a figyelmet, hogy a kormányválság napjaiban is feltartóztathatatlanul zajlik az ország megszállása. Az Ocean Viking civil hajó kikötését követően a jobboldali Olasz Testvérek párt elnöke hangsúlyozni kívánta, hogy pártja továbbra is kiáll az országhatárok védelmében, ezért az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében a Földközi-tengeren elhelyezett hajóblokád elrendelését sürgetik. Matteo Salvini volt belügyminiszter a bevándorlással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy pártja, a Liga azoknak az európai jogszabályoknak a tiszteletben tartását követeli, amelyek Franciaországban és Németországban is érvényben vannak.

A koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzet és a súlyos gazdasági visszaesés elterelte a figyelmet a bevándorlás problémájáról – nyilatkozta a lapnak Palermóból Igor Gelarda, a Liga tanácsosa és helyi koordinátora. Az ellenőrzés nélküli tömeges bevándorlás okozta nehézségeket és az annak következtében kialakult társadalmi, közbiztonsági problémákat valószínűleg sokkal nehezebben tudja majd megoldani az ország. A legnagyobb teher a Földközi-tenger közepén található kisebb szigetekre helyeződik, amelyek valóságos megszállásként élik meg a megállás nélküli bevándorlást. A téli hónapok ellenére soha nem szünetelt a bevándorlási hullám. Lampedusa szigetén folyamatosan kötnek ki a migránsokkal érkező hajók, a napokban pedig a szicíliai Augusta partjaira szállított 443 személyt az Ocean Viking. „Aggodalommal tekintünk a tavaszi hónapokra, mivel minden bizonnyal megsokszorozódik az érkezők száma. Szicília is komoly nyomás alatt van, sok más szempontból is, mivel az egészségügyi vészhelyzet következtében a gazdasági összeomlás veszélye fenyeget. Drámai helyzetbe került a munkaerőpiac, a kormány által megígért támogatások töredéke érkezett meg. A koronavírus-variánsokkal érkező bevándorlók veszélye és elhelyezésük megoldása tovább bonyolítja a sziget problémáit” – nyilatkozta a Liga tanácsosa.

„A közelmúltban sajnálatos módon láthattuk, hogy a bevándorlás problémája több komoly veszélyt is jelent: a terrorizmus veszélyét, a nigériai maffia fokozott aktivitását és a helyi bűnszövetkezetekkel való összefonódását – fejezte ki aggodalmait Gelarda. A túlélés érdekében, a reménytelenség küszöbén sokan a bűnözést választják. A nők gyakran az emberkereskedelem áldozatai lesznek, a szervezett bűnözés kihasználja őket. Ezek a nehézségek hosszú távon várnak megoldást, és nem csak Szicíliában. A bevándorlók a későbbiekben Olaszország más részeibe, valamint a többi európai tagállamba távoznak” – jelezte a tanácsos, aki hangsúlyozta, hogy nemcsak helyi, hanem európai problémával állunk szemben. „Európa nem hagyhatja egyedül Szicíliát ebben a drámai helyzetben” – figyelmeztetett Igor Gelarda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában