Ország-világ

2021.02.12. 18:33

Novák Katalin: az Egyesült Királyságban is érdeklődnek a magyar családpolitika iránt (videó)

Magyarországgal szemben a briteknél folyamatosan csökken a gyermekvállalási kedv, ezért egyre több brit döntéshozó érdeklődik a magyar családpolitika iránt – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken.

„Azt tapasztaltuk az elmúlt években, hogy a magyar családpolitika híre messzire eljutott. Eljutott Londonba is, ami nincs is olyan messze, de közösek a kihívásaink, és nem egyformák a válaszaink” – tájékoztatott Novák Katalin a Facebookon, miután online konferencián vett részt brit partnerekkel.

A felek eszmecserét folytattak a két ország közös demográfiai kihívásairól. Ennek során Novák kijelentette, hogy a családpolitika a legjobb befektetés a jövőbe, amire nagy szükség van a demográfiai nehézségek leküzdéséhez, ez az egyik fő célja a kormánynak.

Rámutatott, hogy Magyarországon 1981 óta csökken a népesség, azonban az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a gyermekvállalási kedv és több évtizedes csúcson van.

„Célunk, hogy minden olyan gyerek megszülethessen, akit terveztek a szülők” – fogalmazott.

A családpolitika másik fontos célja, hogy a gyerekes családok jobban éljenek, miután jelenleg a gyereket vállalók gazdasági értelemben véve hátrányos helyzetben vannak a gyermektelenekkel szemben, ezt a hátrányt pedig meg kell szüntetni – tette hozzá.

A miniszter arról számolt be, hogy bár az Egyesült Királyságban csökken a születések száma, a népességszám a bevándorlás következtében nő, ami általános jelenség egész Európában. Novák Katalin ezt követően részletekbe menően bemutatta a magyar intézkedések főbb területeit.

A megbeszélésen többek között brit konzervatív parlamenti képviselők, miniszterelnöki tanácsadók, valamint a ResPublica nevű think tank igazgatója is részt vett. Utóbbi dicsérte a magyar kormány nemrég bejelentett intézkedését, miszerint a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Korábbi tájékoztatás szerint nemrégiben a japán kormánypárt főtitkár-helyettese is érdeklődött a magyar családpolitika eredményei iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában