Illegális bevándorlás

2017.08.29. 16:11

A német sajtó szerint Berlin nem küld vissza több menedékkérőt Magyarországra

Németország egyelőre nem küld vissza Magyarországra menedékkérőket – jelentette kedden a német sajtó.

Az ügyről elsőként beszámoló ARD közszolgálati televízió szerint a Baloldal (Die Linke) nevű ellenzéki párt egy szövetségi parlamenti képviselőjének írásbeli kérdésére adott kormányzati válaszban az áll, hogy április 11. óta nem küldik vissza Magyarországra azokat a menedékkérőket, akik ott léptek be az EU területére, holott a menekültügyet európai szinten szabályozó dublini rendelet főszabályként előírja, hogy abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU, illetve a menekültügyi együttműködésben résztvevő európai országok alkotta területre.

Az EU-ba Magyarországon belépett menedékkérőket azért nem küldik vissza, mert nem megfelelőek a menedékkérők magyarországi elhelyezésének körülményei – indokolták a döntést.

Az ARD egy júniusi összeállítása szerint 2015-ben 193 menedékkérőt küldtek vissza Németországból Magyarországra. Tavaly ez a szám 293, az idei első négy hónapban pedig 28 volt. A visszaküldés gyakorlatát „elismert nemzetközi szervezetek” jelentései, valamint az Európai Bizottságnak a magyar menekültügyi rendszer működéséről szóló bírálatai miatt kezdték felülvizsgálni – áll az ARD tagesschau.de című hírportálján megjelent összeállításban.

A Berliner Morgenpost című lap éppen április 11-én arról írt, hogy a német kormány „aggódik” a jogszabályi változások révén előállt magyarországi menekültügyi helyzet miatt. Ezért a szövetségi belügyminisztérium egy április 6-i keltezésű utasításban elrendelte, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) csak akkor küldhet vissza menedékkérőket Magyarországra az európai uniós – úgynevezett dublini – menekültügyi rendszer keretében, ha a magyar hatóságok minden egyes esetben garantálják az uniós előírások betartását az elhelyezést és a menekültügyi eljárást illetően. Ilyen garanciavállalás nélkül a BAMF nem adhat át menedékkérőket a magyar hatóságoknak – áll az utasításban.

A szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője német hírportálok jelentései szerint elmondta, hogy a BAMF-nak újabb utasításig minden esetben biztosítékot kell kérnie a magyar hatóságoktól arra, hogy az adott menedékkérőt a menedékkérők elhelyezéséről szóló EU-s irányelv előírásainak megfelelően szállásolják el, és menedékjogi kérelmét a menekültügyi eljárásról szóló EU-s irányelvnek megfelelően dolgozzák fel.

Ilyen biztosítékok hiányában nem lehet átadni menedékkérőket a magyar hatóságoknak – tette hozzá a szóvivő, megerősítve a Berliner Morgenpostban és a kiadóvállalat Funke médiacsoport többi napilapjában megjelent beszámolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában