Ország-világ

2020.07.29. 14:43

Nem titkosak többé a Hejcénél lezuhant szlovák katonai gép vizsgálati anyagi

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter feloldotta a Hejcénél 2006-ban lezuhant szlovák katonai repülőgép vizsgálati anyagának titkosítását, a jegyzőkönyv tartalmát pénteken teszik közzé – közölte a TASR közszolgálati hírügynökség szerdán a szaktárcára hivatkozva.

Emergency staff retrieve bodies from the wreckage of a Slovak military aircraft which crashed with over 40 people on board on January 19, on Borso Hill near Hejce, around 250 km northeast from Budapest in Hungary, 20 January 2005. The aircraft was on its way back from Pristina to Kosice in Slovakia when it crashed into the mountain shortly before landing, leaving one survivor. AFP POOL/KAROLY ARVAI/REUTERS (Photo by KAROLY ARVAI / POOL / AFP)

Forrás: Pool / AFP

Fotó: Árvai Károly

A vizsgálati jegyzőkönyv titkosításának feloldását a miniszter részint azzal indokolta, hogy az áldozatok családjai így majd betekinthetnek a szerencsétlenség körülményeibe, részint azzal, hogy ezzel elejét veszik a történtek kapcsán napvilágot látott „spekulációk” további terjedésének is.

A koszovói békemisszió (KFOR) szlovák katonáit hazaszállító AN-24-es repülőgép 43 személlyel a fedélzetén zuhant le 2006. január 19-én este az észak-magyarországi Hejce település határában, miután nekiütközött a Borsó-hegynek. A szlovák repüléstörténet legnagyobb szerencsétlenségét csak egy katona élte túl, a fedélzeten tartózkodó többi személy – 41 katona és a szlovák védelmi minisztérium egy civil alkalmazottja – a helyszínen életét vesztette.

A szlovák fegyveres erőknek a szerencsétlenség okainak felderítésével megbízott bizottsága a vizsgálatot azzal a megállapítással zárta le, hogy a katasztrófa oka egyértelműen ugyan nem bizonyítható, de mivel a műszaki hibát kizárták, vélhetően a gép személyzete mulasztott, mert nem használtak ki minden rendelkezésükre álló eszközt a biztonságos repülési magasság betartásához.

A szerencsétlenségben életüket vesztettek több hozzátartozója már a vizsgálat lezárta után kétségbe vonta annak megállapításait, és többször is az ügy újbóli kivizsgálását kérték, sikertelenül. A lezuhant gép pilótájának özvegye 2017-ben – a vizsgálat újraindításának elutasítása miatti tiltakozásul – visszaadta a férjének posztumusz adományozott katonai kitüntetéseket.

Borítókép: Mentőcsapatok a tragédia helyszínén 2019. január 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában