Büntetés

2017.09.18. 21:58

Nem segítettek egy összeesett nyugdíjasnak, súlyos összeget kell fizetniük

Az idős német férfi később meghalt.

Súlyos pénzbüntetést kapott két férfi és egy nő Németországban, mivel szó nélkül kikerültek egy bank előterében összeesett 83 éves embert, aki később meghalt. Karl-Peter Wittenberg bíró a segítség elmulasztása miatt ítélte el őket.

Az eset még 2016 októberében történt. A bank biztonsági kamerája felvette, ahogy négy ember sétál be az esseni pénzintézetbe anélkül, hogy segítene az egy percen belül háromszor összeeső nyugdíjason. A férfi nem nyerte vissza öntudatát, és egy héttel később a kórházban meghalt.

Hétfőn a négy ember közül három, egy 39 éves nő és két férfi, egy 55 és egy 61 éves állt a bíróság elé Essenben. A negyedik személy ügyét egészségi okok miatt külön tárgyalják.

A három beidézett azzal védekezett: azt gondolták, hogy egy hajléktalan fekszik a földön, de már mindhárman sajnálják a viselkedésüket. Az ügy női vádlottja azt mondta, már többször érte inzultus az utcán hajléktalanok részéről, a 61 éves férfi vádlott pedig arra hivatkozott, amikor egyszer felajánlotta a segítségét valakinek az utcán, az csúnyán lehordta.

A rendőr, akit egy ötödik helyszínre érkező riasztott, ugyanakkor hangsúlyozta, számára egyértelmű volt, hogy nem egy csavargóról van szó.

A halottkém szerint ha az idős emberhez hamarabb hívtak volna mentőt, akkor sem biztos, hogy meg tudták volna menteni az életét: a többszöri összeesés miatt ugyanis súlyos agysérülést szenvedett, de a nevét még meg tudta mondani a kiérkező rendőröknek.

A vádlottak közül a két férfi 2400 euró (743 ezer forint) és 2800 euró (866 ezer forint), a nő pedig 3600 euró (1,1 millió forint) pénzbüntetést kapott. Ügyvédeik jelezték, hogy fellebbeznek. A német törvények szerint a segítségnyújtás elmulasztása miatt a súlyos pénzbüntetés mellett akár egy évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában